Romanesco, între broccoli și conopidă

Romanesco
Foto: recettesamapotagere.wordpress.com

Se presupune că Romanesco broccoli își are originea în Italia, unde a fost descoperit prima oară în secolul al XVI-lea. Descoperit și perfecționat de către grădinarii olandezi, Romanesco broccoli, a fost cultivat în zona de Romei fiind descoperit pe piața internațională undeva în jurul anului 1990.

Leguma este denumită uneori și Broccolfiore, dar acest nume este, de asemenea, aplicat şi soiurilor de conopidă verde-crud.

Romanesco broccoli (Brassica oleracea) este o legumă interesantă, cu un aspect de extraterestru, cu o culoare verde lime și cap fractal. Acesta este o legumă între tradiţionalul broccoli şi tradiţionala conopidă. Romanesco broccoli se aseamănă mai mult conopidei decât unui broccoli, în sensul că acesta este mult mai temperamental la temperatură și are nevoie de multă apă și soluri foarte organice să prospere. Și gustul este mai apropiat celui de conopidă decât celui amărui de broccoli.

 

Romanesco are o valoare nutritivă asemănătoare cu cea a conopidei sau a broccoli, dar conţine mai mult caroten şi mai multe săruri minerale, dar mai puţin amidon. Este o sursă bogată în vitamina C,A, fier, vitamina K, acizi grași Omega 3 și vitamine din complexul B.

brassica_romanesco
foto: botanicalgarden.ubc.ca

 

Beneficiile consumului de Romanesco:

 1. ajută la combaterea pierderii de gust sau gustului metalic din gură.
 2. reduce degenerescența maculară.
 3. ajută la creșterea producției de celule roșii din sânge.
 4. reduce riscul de cancer.
 5. scade nivelul de colesterol și de zahăr din sânge.
 6. ajută în lupta cu infecțiile.
 7. stimulează digestia.
 8. îmbunătățește sănătatea inimii.
 9. protejează împotriva radicalilor liberi.
 10. stimulează funcția cerebrală.
 11. diminuează stările de depresie.
 12. reduce constipația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *