foto: observator.ro

Şocant, dar se pare că am ajuns pe un loc fruntaş la rata abadonului şcolar. Ei bine România se clasaeza momentan pe locul 3 în Europa, iar viitorul nu pare a fi prea roz.

România pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar
foto: observator.ro

Tot mai mulţi copii care ar trebui să urmeze învăţământul obligatoriu de 10 clase, renunţă din mers la şcoală, astfel că nu ştiu să scrie, să citească sau să socotească.

De la ştirileprotv.ro aflăm despre cazul unei fetiţe de 13 ani, pe nume Florentina, care locuieşte cu familia sa numeroasă (tatăl, fraţii, cumnatele şi nepoţica) într-un apartament de 3 camere. Mama şi-a pierdut-o în urmă cu 3 ani, în urma unui accident vascular.

Tatăl face eforturi pentru a o îngriji şi pentru o ajuta să poată merge la şcoală, dar banii nu sunt niciodată suficienţi. Fetiţa a învăţat că nu trebuie niciodată să ceară mai mult decât i se poate oferi: „Nu cer decât dacă vreau cu adevărat acel lucru.”

Florentina speră că învăţând îşi va putea schimba viaţă şi destinul, prin urmare încearcă să fie printre primii din clasă şi este premiantă. Fetiţa povesteşte despre visul ei: „Vreau să intru la liceu, vreau să îl termin cu notă mare şi să merg la facultate.”

Diriginta Florentinei spune despre fetiţă: „Este fetiţa ştie tot, a avut perioade cu probleme în familie, dar nu a cerut niciodată să i se facă o favoare, a trecut peste toate cu demnitate”

Din păcate pentru mulţi copiii ce provin din familii sărace şcoala nu reprezintă cea mai importantă opţiune şi ajung într-un final să renunţe la şcoală.

foto: adevarul.ro
foto: adevarul.ro

Cele mai multe cazuri de abandon şcolar provin din rândurile elevilor din mediul rural, acolo unde părinţii au mai multă nevoie de copii la câmp, sunt mai preocupaţi de ceea ce vor pune pe masă sau consideră că odraslele trebuie mai degrabă să muncească decât să înveţe carte.

Din sursa citată mai aflăm că în prezent s-a ajuns o cifră impresionantă de 274 de mii de minori care nu mai frecventează cursurile. România, se situează pe locul 3 în Uniunea Europeană, după Spania şi Portugalia, în ceea ce priveşte abandonul şcolar.

Iar un raport oficial arată că 17,5% dintre elevi renunţă la cursuri, marea majoritate fiind tineri între 15 şi 18 ani ce provin din familii sărace din mediul rural.

Se speră ca situaţia să se îmbunătăţească după ce ministerul Educaţiei a luat un împrumut de 200 de milioane de euro, o parte din sumă urmând să o folosească pentru reintegrarea elevilor în şcoli.

Teoretic, în România, învăţământul este obligatoriu şi gratuit până în clasa a 10-a, iar părinţii care nu-şi îndrumă copiii spre şcoală ar trebui sancţionaţi. Mă întreb însă câte cazuri de sancţionări de acest gen s-au întâmplat? Este clar că cei ce nu îşi trimit copii la şcoală o fac pentru că se află la limita sărăciei. Aşadar, cum să fie sancţionaţi?

Aşteptăm cu interes metodele magice ale politicienilor noştri care în loc să se întreacă în a face o programă din ce în ce mai stufoasă, să se concentreze asupra acestui aspect şi asupra unor metode fezabile de atrage copiii în şcoli!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *