Roşiile şi beneficiile lor miraculoase

Roşiile şi beneficiile lor miraculoase
Foto: maxisciences.com

 

Cu mult timp înainte de a ajunge Columb în Lumea Nouă, a existat o specie cu fructele de mărimea unor cireşe, care creştea în stare sălbatică. Se pare că această plantă a stat la originea roşiilor pe care le ştim astăzi. Fructele erau consumate de către popoarele indigene din zona Anzilor, Peru din zilele noastre. La început, planta era folosită în scopuri medicinale, ulterior fiind folosită şi ca aliment.

La începutul secolului al XVI-lea spaniolii sunt cei care au început cultivarea, aducând roşiile în America Centrală. Nu este cunoscută cu exactitate apariţia roşiilor în Europa dar, se pare ca acestea ar fi ajuns pentru prima oară pe continent, în Italia, în anul 1523. O menţionare oficială a roşiilor apare în anul 1694, într-o reţetă culinară, numită ”Legume fierte delicioase”.

La mijlocul secolului al XVIII-lea apar înscrisuri conform cărora roşia era folosită de bucătarii englezi, iar un secol mai târziu apar primele menţionări privind comercializarea acesteia. Practic, din acest moment planta a început să câştige rapid teren, ajungând astăzi să ocupe o treime din terenul consacrat legumelor.

La noi în ţară, roşiile au fost cunoscute foarte târziu, undeva la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Roşiile conţin glucoză, fructoză, zaharoză, acizi organici, substanţe pectice, vitaminele A, B-uri, C, E, K, PP, potasiu, fier, fosfor, magneziu, calciu, aluminiu şi iod.

 

Beneficiile consumului de roşii:

  1. previne atacul de inimă şi atacul cerebral.
  2. poate reduce în mod semnificativ nivelul de colesterol rău din sânge (LDL).
  3. previne apariţia osteoporozei.
  4. încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat.
  5. protejează eficient pielea de acţiunea razelor solare.
  6. fortifică şi regenerează tesutul osos.
  7. ajută la protejarea organismului împotriva diferitelor infecţii.
  8. determină un risc redus de debut al diferitelor forme de cancer (prostată, faringian, colon, stomac, ovarian).
  9. combate daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.
  10. ameliorează infecţiile renale, urinare, guta sau chiar constipaţia şi reumatismul.
  11. ajută la menţinerea unui nivel optim al glicemiei în organism.
  12. protejează ficatul de congestie.
  13. ajută la îmbunătăţirea vederii, prevenind degenerarea maculară şi vederea slabă pe timpul nopţii.
  14. menţine sănătatea părului, ajutând podoaba capilară să rămână rezistentă şi strălucitoare.
  15. stimulează producerea de pigment natural în piele.
  16. ajută în dizolvarea calculilor biliari.
  17. protejează organismul împotriva substanţelor carcinogene rezultate din consumul de tutun.
  18. ajută la pierderea excesului ponderal.
  19. îmbunătăţeşte digestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *