S-a născut primul copil cu modificări genetice în laborator din Europa! Şi este român!

foto: www.diyhealth.com

S-a născut primul copil cu modificări genetice în laborator din Europa! Şi este român!
foto: www.diyhealth.com

O nouă premieră în lumea medicală europeană l-a avut că protagonist pe un bebeluş de origine română. Lucas Neagu, este primul copil din Europa născut cu structură genetică modificată în laborator.

Cum a fost posibil aşa ceva? Ei bine, bebeluşul este rezultatul unei proceduri mai speciala de fertilizare în vitro ce presupune îndepărtarea acelor gene ce predispun bebeluşul la anumite boli genetice.

Dacă va întrebaţi unde a avut loc această procedura, ea nu a avut loc în România, ci în Marea Britanie unde tânăra mama de numai 26 de ani şi soţul ei, sunt stabiliţi.

Motivul pentru care s-a recurs la o această soluţie, este pentru că  tânăra suferea de o boală neurologică denumită Charcot Marie Tooth, boală ce o moştenise şi fata de la tatăl său.

Cum şansele ca cel mic să moştenească şi el această afecţiune erau de 50%, femeia s-a decis că este cazul să facă o astfel de intervenţie. Riscurile în cazul acestei boli, mai ales la băieţi, sunt ca la vârste fragede să sufere o slăbire a muşchilor ce poate duce chiar la imobilizarea într-un  scaun cu rotile.

Tatăl fetei suferise toată viaţa de această boală, lucru ce l-a afectat şi psihic foarte mult.

„Mi s-a spus că pot încerca să rămân gravidă şi pot face un test la 16 săptămâni de sarcină, dar aceasta nu a fost o opţiune pentru mine, pentru că ar fi fost prea greu să fac un avort în această etapă” a declarat tânăra pentru The New Zealand Herald.

Prin urmare, când a aflta de această nouă procedura care se putea face la o clinică din Londra, tânăra nu a ezitat să încerce.

Metodele convenţionale necesită luni de zile de încercări în laborator în timp ce noua metodă folosită, karyomapping durează mai puţin de două săptămâni şi este capabil să detecteze mai mult de 200 de afecţiuni.

Procedura a început în decembrie 2013 şi Lucas s-a născut un an mai târziu. Cuplul a urmat tratamentul de fertilizare în vitro combinată cu un test de scanare a genomului, iar în urmă procedurii au rezultat un număr de 12 embrioni ce au fost supuşi unei biopsii. Dintre aceştia, numai 6 erau sănătoşi. Pentru acesată sarcină, medicii au utilizat unul singur, pe care i l-au implantat lui Carmen, iar alţi doi embrioni sănătoşi au fost conservaţi pentru o sarcina  viitoare, pe care familia şi-o doreşte în următorii 5 ani.

La 3 luni de la naştere, „Lucas este absolut perfect. El este foarte mare pentru vârsta lui, şi sănătos. Am sufletul împăcat acum că el va fi bine”, mai declara Carmen pentru aceeaşi sursă citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *