Salată de năut

Reţetă recomandată după vârsta de 9 luni
Năutul este un aliment minune, cu o multitudine de forme in care poate fi pregătit. Este un aliment prietenos. Mult mai prietenos decât sunt eu in ultima perioadă. Mâncarea nu o mai savurez cu aceeași plăcere și nici la gătit nu mă îndemn, dar e mult mai bine atunci când gătesc decât când nu o fac. Astăzi am făcut o salată din năut, cu telemea și iaurt.
De ce să consumăm năut:
Năutul este printre leguminoasele cele mai bogate în proteine (24%), dar pe lângă acestea, mai conţine şi importante săruri minerale – fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, complexul de vitamine B, un procent consistent de hidraţi de carbon și grăsimi. Are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în mare parte proteinele din carne.
Precum specificul altor specii de boabe şi năutul scade colesterolul prin conţinutul de fibre şi împiedică acumularea de zahăr în sânge, fiind un aliment foarte util persoanelor care suferă de diabet sau de hipoglicemie.
Năutul poate fi adăugat în alimentaţia bebeluşilor încă de la 9 luni, atunci sunt pregătiţi pentru majoritatea leguminoaselor, acest moment este potrivit pentru a-i mări aportul de proteine din alimentaţie.
Iată rețeta de azi:
- 250 g boabe năut
- 150 g telemea nu prea sărată (am folosit telemea de capră)
- Usturoi – doi căței
- O jumătate de ardei roșu
- Câteva frunze de lămâiță, o plantă pe care am descopert-o recent și care are parfumul lămâii
- Cimbrișor
- Semințe de in și susan
Am pus năutul încă de aseară, l-am lăsat peste noapte într-un vas cu apă, la frigider. De dimineaţă am aruncat cojile care pluteau la suprafaţa apei şi am mai spălat încă o dată toate boabele. La fiecare cană de boabe de năut (250 g) se adaugă 3 căni de apă. Apoi, le-am pus la foc aproximativ 60 de minute, la foc mediu pentru ca boabele să fie fierte optim.
Dar pentru a nu te complica foarte tare cu această operaţiune, poţi lua năut la conservă!
Am pus năutul, usturoiul zdrobit și cimbrișorul într-o tigaie, pe foc. Am lăsat să dea în clocot (am adăugat puţină zeamă în care a stat năutul) pentru ca aromele să se întrepătrundă. Am zdrobit apoi cam jumătate din boabele de năut. Am adăugat brânza și ardeiul tăiat fâșii și am amestecat bine, apoi semințele. Am pus salata pe o felie de pâine neagră, de casă (revin zilele următoare cu rețeta de pâine) și am stropit-o cu ulei de măsline extravirgin. Peste salată, am pus un pic de iaurt din lapte de capră și frunzele de lămâiță.
Rezultatul?….Vă las pe voi să va imaginați gustul! 🙂