Salcamul
Foto: leblogadupdup.org

Salcâmul provine de pe continentul nord-american şi este aclimatizat în America de Nord, Europa, Africa de Sud și Asia.

În afara granițelor țării noastre, salcâmul este cunoscut drept ”robinia” sau ”black locust”. Primul termen se regăsește și în denumirea botanică a speciei și i-a fost atribuit de Carl Linnaeus în cinstea lui Jean Robin și Vespasien Robin, tată și fiu, ambii botaniști și grădinari regali la curtea Franței în timpul domniei lui Henric al IV-lea și primii care au introdus salcâmul în Europa în anul 1601. Al doilea termen, ”black locust”, se spune că i-a fost atribuit pe continentul american de către misionarii iezuiți care și-au imaginat că acesta era copacul care l-a ținut în viață pe Ioan Botezătorul în deșert. Ulterior, s-a demonstrat că pomul menționat în Noul Testament este roșcovul şi nu salcâmul, acesta din urmă neexistând la acea vreme.

Pe seama salcâmului există multe legende, printre care şi aceea referitoare la meşterul Hiram trimis de regele Tyrului la curtea lui Solomon pentru a conduce lucrările de zidire ale Templului. Legenda spune că Hiram, având în subordine 300.000 de lucrători-ucenici, care erau plătiţi în funcţie de gradul deţinut, a fost ucis de trei calfe nemulţumite, şi îngropat într-un loc ascuns, marcat de ei cu o ramură de salcâm. Evreii obişnuiau de altfel, să pună la capătul unui mormânt câte o ramură de salcâm exprimându-şi astfel credinţa în nemurire.

În tradiţia populară, lemnul său tare era folosit la prepararea uneltelor şi diferitelor obiecte casnice, iar florile se foloseau pentru vopsitul bumbacului şi a mătăsii în galben.

 

Florile de salcâm conţin uleiuri volatile, robinină, glucide, flavone, vitamine, minerale, carotenoizi iar scoarţa are în componenţă fitotoxine, toxalbumine (robina şi fazina), glicozidul silingină, taninuri, mucilagii, rezine, principii amare şi minerale.

 

Beneficiile salcâmului:

  1. calmează rapid durerile gastrice.
  2. întăreşte sistemul imunitar, în recuperarea după diverse boli, răceli.
  3. poate calma crizele de tuse convulsivă.
  4. combate insomnia.
  5. tratează tulburările de memorie.
  6. calmează sistemul nervos.
  7. atenuează accesele de mânie şi iritabilitatea psihică.
  8. combate tulburările de vedere.
  9. scade irascibilitatea, stările de anxietate și de depresie psihică prelungită,
  10. ajută și calmarea crampelor musculare provocate de sistemul nervos.
  11. combate bulimia.
  12. calmează nevralgiile dentare.
  13. ajută în tulburări de echilibru.
  14. combate bronșita.
  15. reducere conținutul de uree din sânge.
  16. calmează durerile reumatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *