Sâmburii de migdale şi beneficiile lor

Originar din Asia Centrală, migdalul a foat adus în Europa de Greci, în Evul Mediu.https://mamistietot.ro/wp-content/uploads/2012/11/migdale.jpg Încă din secolul XX a început să fie folosit împotriva afecţiunilor canceroase datorită proprietăţilor sale antitumorale.

Pentru beneficiile pe care le conferă organismului, precum şi a gustului deosebit, sâmburii de migdale au câştigat repede teren, devenind un ingredient foarte apreciat în multe bucătării internaţionale.

Sâmburii de migdale reprezintă un aliment extrem de bogat în proteine, fibre, grăsimi şi acizi graşi esenţiali, vitamine: A, B, E, F, precum şi minerale: calciu, clor, fier, zinc, magneziu.

Migdalele sunt recomandate în curele de detoxifiere, dar şi în consumul zilnic, având efect de reducere a bolilor cardio-vasculare, de îmbunătăţire a digestiei, de îmbunătăţire a activităţilor cerebrale, de întărire a sistemului imunitar.

Totodată migdalele reprezintă o resursă importantă pentru hidratarea şi tonifierea pielii (uleiul de migdale), precum şi pentru sănătatea şi frumuseatea părului şi dinţilor.

Sâmburii de migdale, deşi bogaţi în calorii, sunt recomandaţi şi în curele de slăbire, deoarece sunt uşor digerabili, coboară nivelul zahărului din organism şi dau o senzaţie de saţietate pe termen lung. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că putem mânca oricât fără să ne îngrăşăm. Consumul zilnic nu trebuie să fie exagerat, fiind suficienţi câţiva sâmburi de migdale, maxim 30-40g, pentru a asigura aportul zilnic necesar de nutrienti oferiţi de acest aliment.

Sâmburii de migdalele se recomada să fie consumaţi ca adaos în diverse preparate, mărunţiţi, măcinaţi sau sub formă de fulgi şi de preferat în stare crudă. Datorită acestor proprietăţi multiple, sâmburii de migdale se regăsesc în foarte multe dintre reţelele mele.

Totuşi migdalele fac parte din grupa alimentelor cu potenţial alergenic ridicat, astfel că introducerea lor în alimentaţia celor mici ar trebui făcută sub supraveghere foarte atentă pentru a se observa orice formă de reacţie adversă a organismului. Când un aliment care generează o reacţie alergică este ingerat pentru prima dată, sistemul imun nu recunoaşte substanţa respectivă şi o consideră străină. Organismul reacţionează prin formarea de anticorpi specifici împotriva alimentului respectiv. În momentul în care acel aliment este din nou consumat, anticorpii atacă alergenul, eliberând histamină şi alte substanţe chimice care provoacă simptomele unei reacţii alergice. În reacţiile severe, în organism se eliberează cantităţi mari de histamină şi alte substanţe chimice care declanşează reacţii anafilactice, ameninţătoare de viaţa.

Atunci când există istoric personal sau familial legat de alergii, este bine ca introducerea acestui aliment să se facă după vârsta de 3 ani, iar la primele semne de alergie să fie eliminat din alimentaţie.

Prin urmare, deşi migdalele reprezintă un aliment cu atât de multe beneficii, în cazul copiilor atenţia trebuie sporită atunci când ne hotărâm să îl introducem pentru prima dată, să i se ofere mai întâi porţii mici, iar dacă nu se observă reacţii adverse, abia apoi să fie introdus în alimentaţia lui.
Noi i-am introdus migdalele crude în alimentaţie după vârsta de un an, mai întâi tocate pentru nu se îneca, iar acum le ronţăie crude cu foarte mare plăcere. E o alternativă grozavă pentru bomboane, chipsuri sau alte ronţăieli pe care copii de obicei le adoră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *