Sănătate și frumusețe într-o ceașcă de cafea
Foto: feelgrafix.com

Cafeaua are o istorie care datează de mai mult de 1000 de ani şi este la fel de bogată ca însăşi cafeaua. Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Mării Roşii din Africa. La început cafeaua era considerată aliment şi nu băutură. Începând cu mijlocul secolului al XV-lea licoarea magică este cunoscută şi în Europa, iar din acel moment a cunoscut o ascensiune rapidă fiind considerată, pe bună dreptate, una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Zilnic, peste un miliard de ceşti de cafea sunt savurate de oameni din toate colţurile lumii.

De-a lungul timpului, cafeaua a fost obiect de studiu pentru cercetători, iar rezultatele acestora au fost destul de controversate. Dacă unii dintre ei susţin efectele benefice ale cafelei, alţii scot în evidenţă riscurile produse de consumul de cafea. Evident că o stare de surescitare, cre  şterea tensiunii arteriale sau un risc crescut de infarct miocardic pot să apară în cazul în care se exagerează consumul de cafea. Însă, dacă aceasta este consumată cu moderaţie, poate avea efecte benefice asupra sănătății și frumuseții.

Printre efectele benefice ale cafelei se numără îmbunătăţirea memoriei, combaterea cancerului de colon şi a litiazei biliare, combaterea depresiei şi a anxietăţii. Proprietăţile cafelei sunt păstrate intacte ca urmare a procesului de preparare termică dacă se limitează sau se elimină adaosul de zahăr, lapte sau frişcă. Specialiştii recomandă cafeaua neagră care păstrează intacte principiile active ale bobului de cafea şi a cărei aromă şi gust sunt deosebite. Produsele derivate din cafea, de tipul cafea instant, cappuccino, cafea frape sunt periculoase datorită conţinutului de conservanţi şi de produşi chimici, substituienţi ai zahărului şi ai laptelui. Este de preferat să consumaţi o cafea proaspătă în care adăugaţi zahăr şi lapte după gust, decât să consumaţi cafea, de tipul produselor 2 în 1 sau 3 în 1.

Unul dintre efectele benefice ale cafelei este cel revigorant şi tonifiant asupra organismului datorită conţinutului de cofeină şi antioxidanţi naturali; o ceaşcă de cafea este binevenită atunci când suntem obosiţi sau somnoroşi, substanţele active ale acesteia dându-ne energia şi vitalitatea necesare desfăşurării activităţilor zilnice fizice şi intelectuale. Cofeina conţinută de cafea stimulează memoria şi puterea de concentrare a persoanei, performanţele fiind vizibil îmbunătăţite. Cafeaua este o sursă naturală de antioxidanţi, substanţe de o importanţă vitală pentru organism, responsabile de regenerarea celulară. Datorită principiilor antioxidante, cafeaua este un aliat de încredere în lupta împotriva multor tipuri de cancer.

Efectele benefice ale cafelei sunt valorificate şi de către industria cosmetică, cofeina fiind unul dintre ingredientele de bază al produselor care combat celulita. Un echivalent natural al cremelor anticelulitice care conţin cofeină este zaţul de cafea; acesta în combinaţie cu ulei de măsline şi pudră de argilă reprezintă o soluţie simplă şi eficientă împotriva aspectului de coajă de portocală al pielii. Amestecul se aplică pe pielea curată, afectată de celulită, se lasă să acţioneze cel puţin 30 minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Cafeaua de o granulaţie mai fină în combinaţie cu ulei de măsline, smântână sau iaurt poate fi folosită pentru exfoliere atât pe corp cât şi pe faţă. Rezultatul folosirii acestui preparat este o piele netedă, hidratată şi exfoliată. Pe termen lung se va observa că pielea devine mai tonifiată, elastică iar liniile fine de pe faţă sunt vizibil diminuate.

Cafeaua este folosită cu succes şi în ingrijirea podoabei capilare îmbunătăţind aspectul, structura firului de păr şi tonifiind scalpul. Cafeaua are efect astringent la nivelul scalpului prin reducerea secreţiei de sebum fiind recomandată pentru îngrijirea părului cu aspect gras. Efectele benefice ale cafelei asupra părului sunt cunoscute de sute de ani când aceasta era întrebuinţată pentru intensificarea culorii acestuia. Cafeaua are un efect de intensificare al nuanţei părului şaten închis şi castaniu, conferind un plus de strălucire şi de culoare. Puteţi opta pentru un produs cosmetic care conţine cafea sau un preparat natural, făcut în casă. O dată sau de două ori pe lună folosiţi pentru îngrijirea părului cafeaua şi rezultatele nu vor întârzia să apară. Preparaţi o cafea tare, o răciţi şi o aplicaţi pe părul curat şi uscat. Lăsaţi preparatul să acţioneze timp de 30-40 de minute, după care clătiţi părul cu apă călduţă, fără a şampona. Încercaţi după această procedură să nu folosiţi balsam sau produse de styling. Folosită cu regularitate cafeaua îmbunătăţeşte circulaţia sangvină de la nivelul scalpului, reduce secreţia de sebum şi combate mătreaţa. Părul devine strălucitor, uşor de pieptănat radiind de sănătate şi culoare.

Beneficiile licorii magice sunt puse în evidenţă de consumul corect şi cu moderaţie, care ne oferă soluţii naturale pentru o gamă largă de probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *