Vrem un sistem imunitar mai bun!

foto: littlehouseonthevalley.com

Sistemul imunitar, este cel mai complex dintre organele noastre, fiind alcătuit din organe limfoide (timus, splină, amigdale, ganglioni cervicali şi axilari), celule şi molecule cu funcţii specifice bine definite, ce îndeplineşte un rol de echipament de apărare a organismului.
De aceea sănătatea sa, este extrem de importantă pentru toate celelalte organe.
Primul pas pentru un sistem imunitar mai bun, este alimentaţia.
Consumul de alimente nesănătoase, bogate în substanţe chimice, conservanţi, zahăr, grăsimi, antibiotice, alcool, produc dezechilibrul florei intenstinale, distrugând culturile de bacterii benefice pentru organism, ceea ce duce la prăbuşirea sistemului imunitar.
De aceea pentru a-i da o “mâna de ajutor”, este bine să îi oferim organismului probiotice, precum bacteriile lactice din iaurt, sau cele produse prin fermentaţie din varza murată, ori probioticele din laptele de soia, ori cele din ciocolată neagră cu un conţinut cât mai ridicat de cacao.
O altă sursă importantă de sănătate pentru sistemul imunitar sunt alimentele bogate în antioxidanţi. Aceştia sunt armă perfectă în combaterea radicalilor liberi ce se eliberează în organism şi care inevitabil sunt alimentaţi zilnic de aditivii alimentari pe care îi folosim, de grăsimile săturate, de poluare, de stresul în care trăim.
Cei mai importanţi antioxidanţi sunt betacarotenul, vitamina C, vitamina E, zincul, seleniul şi acizii graşi Omega 3,6 şi 9.
Surse de betacaroten sunt morcovul, cartoful dulce, roşiile, dovleacul, usturoiul, mango, nectarinele şi piersicile, dar şi spanacul şi broccoli.
Vitamina C o putem procura din citrice, agrişe, năutul, fructul kaki (Sharon), pătrunjelul, usturoiul, mazărea, roşiile, murele,fragii, cătina, zmeura, afinele,dudele, corcoduşele, rodia, prunele, seminţele de chia.
Surse importante de Vitamina E sunt: avocado, rodia, broccoli, morcovii, seminţele de floarea soarelui, ardeiul roşu, ovăzul, migdalele, nucile, afinele, rodia, şocul, coacăzele, porumbul, năutul, untul de cocoş.
Zincul este conţinut de produsele de origine animal cum ar fi carnea roşie, carnea de pasăre, fructele de mare, dar totodată şi de alimente de origine vegetală precum năut, linte, porumb, grâu, varză creaţă, dovlecel,ceapă, ştevie, varză de Bruxelles, dar şi fistic, migdale, măsline sau fructe precum vişine, caise sau banane.
Seleniu îl putem lua din orz, ovăz, hrişcă, goji, dar şi din nuci, miere sau drojdie de bere.
Acizii graşi se ştie că sunt conţinuţi în special de produsele din peşte, însă totodată se găsesc în cantităţi importante în seminţele de chia, nucile Pecan, soia, avocado, untul de cocos, seminţele de in sau în arpacaş.
Apa este şi ea la fel de importantă pentru o funcţionare optimă a sistemului imunitar. Lipsa hidratarii duce la pierderea vitaminelor şi minerale din organism care vor afecta buna funcţionare a a sistemului imunitar. De aceea este indicat să reducem sau chiar să eliminăm consumul de cafea sau băuturi pe bază de cafea, întrucât acestea produc deshidratarea.
Practicarea unui sport sau a unor exerciţii fizice, este o formă simplă, dar extrem de eficientă a întăririi sistemului imunitar. Îmbunătăţirea respiraţiei şi starea generală de bine produsă de efortul fizic, sunt extrem de benefice pentru sănătatea organismului, la orice vârstă.
Somnul şi odihna au şi ele un rol esenţial în sănătatea sistemului imunitar. Privitul al televizor nu este odihnă şi el ar trebui înlocuit cu alte activităţi relaxante precum citirea unei cărţi, dar mai ales cu somnul. Un organism odihnit este mult mai rezistent decât unul obosit. Iar la copii este cu atât mai important, întrucât în timpul somnului au loc procesele de creştere şi de formare a sinapselor la nivelul creierului.