Sănătatea sânilor înainte şi după naştere

Pentru fiecare femeie, indiferent de naţionalitate, convingeri sau vârstă, perioada în care se pregăteşte să devină mamă reprezintă una dintre cele mai importante. Transformările pe care le parcurge se resimt atât la nivel fizic, cât şi pe fondul emoţional, marea schimbare care urmează a se produce în viaţa acesteia având un impact masiv. Tocmai din aceste motive este foarte important ca această perioadă minunată să fie parcursă cu multă atenţie, acordând importanţa cuvenită fiecărui aspect.

Transformările fizice

Perioada de început a oricărei sarcini nu implică neapărat modificări la nivel fizic, ci poate genera disconfort în ceea ce priveşte starea generală, favorizând instalarea stărilor de oboseală şi a atât de neplăcutelor greţuri matinale. Odată cu finalizarea primului trimestru de sarcină şi debutul celui de al doilea, viitoarele mame încep să sesizeze modificările la nivel fizic, de la luarea în greutate, până la schimbările survenite la nivelul funcţionării anumitor organe. Pe lângă burtica a cărei formă şi mărime începe să se modifice, o altă parte anatomică influenţată de înaintarea sarcinii va fi reprezentată de sâni. Aceştia sunt direct influenţaţi de modificările hormonale, în acelaşi timp pregătindu-se să îşi îndeplinească funcţia de a produce lactaţia. Astfel, volumul sânilor începe să se modifice, crescând semnificativ, iar odată cu intrarea în trimestrul al treilea, suferă chiar şi modificări organice, glandele mamare fiind foarte active. Pe măsură ce momentul naşterii se apropie, sânii suportă modificări masive, astfel că au nevoie de o îngrijire specială. Este indicat a se aplica o serie de creme cu rol hidratatnt, precum şi aplicarea unguentelor speciale, cu rol de pregătire a mamelonului pentru alăptare. Grija pentru sâni se manifestă şi prin articolele vestimentare folosite. Este recomandată folosirea articolelor special concepute pentru acestă perioadă, astfel că sutienele şi cămăşile de noapte pentru alăptare nu ar trebui să lipsescă din garderoba viitoarelor mămici. Atunci când vrei să parcurgi în confort perioada sarcinii, dar şi să te pregăteşti pentru alăptarea în siguranţă a bebeluşului tău, vezi pe bebeprice unele dintre cele mai confortabile, moderne şi plăcute modele care te vor ajuta să te simţi bine, dar şi să parcurgi cu uşurinţă mesele de alăptare. 

Transformările la nivel emoţional

Sarcina reprezintă o perioadă caracterizată de mari modificări la nivel psihic. Oscilaţiile parcurse de activitatea hormonală, modificările sesizate la nivel fizic, schimbările survenite în context familial şi social, pot genera o serie de trăiri contradictorii şi bulversante pentru viitoarea mamă sau pentru tânăra mamă. Temerile parcurse pe timpul sarcinii şi noutatea adusă de bebeluş odată cu venirea pe lume, pot pune tinerele mame în faţa unor trăiri solicitante, fiind contextul propice instalării depresiilor postpartum. Tocmai pentru a se evita astfel de episoade dezechilibrante, viitoarele mame şi proaspetele mămici ar trebui să fie înconjurate cu iubire şi înţelegere de către familie, ar trebui susţinute de către medicul care urmăreşte sarcina cu sfaturi şi îndrumări şi ar fi indicat să fie angrenate în activităţi care să le sporească starea de bine şi confortul. Modificările bulversante de la nivel psihic îşi pierd din intensitate odată cu trecerea timpului, astfel că pe măsură ce bebeluşul creşte, mama se redresează şi ea din punct de vedere emoţional.