Mens sana in corpore sano.

Pentru o dezvoltare armonioasa, atat fizica cat si mentala, copilul are nevoie de sanatate. Iar sanatatea la copii inseamna alimentatie sanatoasa, inseamna miscare multa si joc in aer curat.

Nutritionistul Mihaela Bilic spune: „Ce face mama in casa este cel mai bun, sa mancati cand va e foame, sa va opriti cand v-ati saturat si sa va jucati in aer liber”.IMG2036

Miscarea in era liber are ca efect accelerarea respiratiei, inima incepe sa lucreze mai mult si sa pompeze sange oxigenat catre toate partile corpului. Prin urmare, aerul curat ajuta la intarirea sistemul imunitar al micutului, regleaza metabolismul acestuia si totodata si sistemul nervos, favorizand cresterea celulelor nervoase si a conexiunilor dintre ele (sinapse).

Exista pareri cum ca daca un copil este usor racit, nu trebuie sa mai iasa afara. Total gresit! Atata timp cat copilul nu este febril, aerul curat nu face decat sa intareasca organismul celui mic si sa il oblige sa lupte impotriva bolii. Bineinteles conditiile meteo trebuie sa fie propice unei iesiri normale, aceasta insemnand fara vant sau viscol, ceata densa sau ploi torentiale.

Imi amintesc ca atunci cand s-a nascut micutul meu, am intrebat-o pe doamna doctor neonatolog, cand voi putea sa scot copilul afara, la plimbare. Stiam din surse mai mult sau mai putin avizate, ca acest lucru va fi posibil dupa primele 2-3 saptamani. Ma si gandeam cu groaza la lungile zile in care voi sta incuiata in casa. Ei bine, doamna doctor mi-a zambit amabil, probabil deducand ceea ce era in mintea mea si mi-a raspuns ca imediat, pentru ca trebuie sa ajung cu el acasa, iar asta insemna o prima plimbare, de la spital pana acasa. Mi-a explicat ca nu exista nici un fel de problema daca il scot la plimbare inca din primele zile de viata, singurele reguli pa care trebuie sa le respect fiind sa il feresc de canicula (am nascut in luna iulie), sa il feresc de ploaie si de vant, purtatoare de diverse viroze si totodata de locurile aglomerate gen locuri de joaca pentru copii, mall-uri si supermarketuri. Plimbarile in parc, dimineata si seara fiind ideale pentru sanatatea si frumoasa dezvoltare a celui mic.

O alta practica des intalnita este de a nu scoate copiii afara cand este frig. Ei bine, nu frigul IMG2498este cel care afecteaza copii. Acestia pot fi scosi afara la temperaturi negative, chiar bebelusi fiind. Important este sa nu intre in contact cu bacterii si virusi usor transmisibili de vant si umiditate excesiva  si sa fie imbracati adecvat. Cand este ger, cel mai indicat ar fi ca cel mic sa fie imbracat cu haine in straturi subtiri  si  nu haine foarte groase, intrucat acestea mentin mult mai bine temperatura corporala si permit miscarea mai lejera a celui mic. Totodata copilul trebuie imbracat adecvat, fara a fi infofolit inutil. Cel mult va avea un body in plus fata de parinte. Excesul de haine va produce o incalzire excesiva a celui mic ceea ce ii va da o stare de disconfort, iar in plus poate transpira ceea ce il va transforma intr-o victima mult mai usor de invins  in fata virozelor.

Un studiu recent a demonstrat ca acei copii care petrec  mai mult timp in aer liber, au sanse mari sa aiba ochi sanatosi. La ora actuala un procent de aproximativ 40% sufera de miopie. Lumina naturala, soarele, se pare ca ar avea un efect de protejare a ochiului uman impotriva miopiei, prin stimularea productiei de dopamina la nivelul retinei.

Soarele este cel care fixeaza vitamina D in oase, ajutand asadar la prevenirea rahitismului la copii, prin urmare expunerea la soare ar trebui sa se faca cat mai mult, respectand insa orarul recomandat de specialisti si utilizarea unei creme de protectie solara pentru piele.

Totodata activitatile desfasurate in aer liber ajuta la cresterea tonusului, la imbunatatirea activitatii celulare si a circulatiei. In acelasi timp si ajuta la relaxarea organismului.

Efectul aerului curat la copii este vizibil cu ochiul liber: mananca mai bine, au un somn mai linistit is mai profund, obrajii lor devin colorati.

Prin urmare timpul petrecut in fata televizorului si al calculatorului ar trebui mult redus, aceasta alaturi de alimentatia necorespunzatoare fiind principalele cauze ale obezitatii infantile. In schimb copii trebueisc incurajati sa se joace in aer curat cat mai mult, sa alerge, sa faca plimbari, sa mearga cu bicicleta, rolele sau orice alte activitati le face placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *