Sănătatea stomacului importantă la orice vârstă

foto: deltadentalazblog.com

Sănătatea stomacului este la fel de importantă la copii, cât şi la oamenii mari. Şi chiar dacă avem impresia că cei mici au un stomacel sensibil şi trebuie să avem grijă mai mult decât în cazul nostru, ei bine, în linii mari, trebuie să aplicăm aproximativ aceleaşi reguli, şi chiar dacă suntem adulţi şi ne credem foarte rezistenţi, trebuie să avem grijă de sănătatea stomacului, indiferent de vârstă.
Acizii produşi în stomac descompun alimentele consumate, pentru a elibera nutrienţii esenţiali. Aceşti acizi însă, produşi în exces sau în combinaţie cu acţiunea bacteriilor asupra stomacului, pot provoca grave probleme.
Iată aşadar câteva reguli de bază, ce ar trebui respectate la orica vârstă:
Lăsaţi stomacul să se odihnească. În timpul somnului, învelişul stomacului se reface în mod natural, deoarece organsimul produce cantităţi mai mari din proteină TFF2, responsabilă de această acţiune. Aşadar nu mâncaţi noaptea şi ajutaţi-i şi pe cei mici să renunţe cât mai repede la mesele de noapte, astfel încât stomacul lor să funcţioneze normal. Pentru o sănătatea optimă a stomacului, sunt necesare 7-8 ore de somn neîntrerupt pe noapte.
Nu vă supraalimentaţi. Cred că nu de puţine ori aţi auzit o mamă spunând “hai mai ia o guriţă”, “hai încă o bucăţică mică” sau chiar “nu te ridici de la masă până nu termini tot ce ai în farfurie”. Fiecare om este unic în felul sau, la fel şi stomacul sau. Unii mănâncă mai mult, alţii mai puţin. Acesta nu este motiv de îngrijorare. Importantă este calitatea alimentelor şi nu cantitatea pe care o mănâncă. Aşadar, indiferent de vârstă, învăţaţi să mâncaţi cât aveţi nevoie, nu cât găsiţi pe farfurie. Mâncaţi de foame, nu de poftă!
Mâncaţi încet. Un truc foarte bun pentru a va controla viteză cu care mâncaţi este să aşezaţi furculiţa pe farfurie după fiecare înghiţitură. Mestecaţi încet, relaxaţi-vă, savuraţi mâncarea, purtaţi discuţii între înghiţituri. Să vorbiţi cu gura plină, pe lângă că nu este estetic, este şi nesănătos, întrucât pe lângă pericolul de a vă îneca, înghiţiţi mult aer care vă va afecta digestia. Însă servirea pe îndelete a mesei, purtând discuţii plăcute şi deconectante, nu poate fi decât o adevărată terapie. Şi acest lucru ar trebui să îi învăţaţi şi pe copii, încă de când sunt micuţi. Nu înţeleg de ce la grădiniţe, şi am sesizat că acest lucru se întâmplă peste tot, li se spune copiilor că nu au voie să vorbească la masă. În loc de asta, ar trebui să îi înveţe să servească masa într-un mod plăcut, dar mai ales corect. Nu pe grabă şi nu pe muteşte. Servirea mesei ar trebui să dureze cel puţin 20 de minute. Servirea mesei poate fi un excelent moment de socializare, relaxare, dar şi hrănire totodată. Iar dacă procesul este făcut pe îndelete, sucurile digestive vor avea şi mai mult timp să acţioneze, stomacul având astfel posibilitatea de a semnala creierului că sunteţi sătui, înainte de a mânca mai mult decât organismul are defapt nevoie.
Respiraţi adânc. Arsurile stomacale pot fi combătute printr-o respiraţie profundă, datorită faptului că aceasta reduce cantitatea de acid stomacal care ajunge în esofag. Aşadar când simţiţi arsurile supărătoare, respiraţi adânc şi vă veţi şi relaxa, iar în plus, veţi şi scăpa de această senzaţie.
Consumaţi căpşune. Un aliment excelent pentru sănătatea stomacului îl reprezintă căpşunele. Acestea reduc leziunile membranelor mucoase ale stomacului şi previn afecţiunile de tip ulcer. Aşadar căpşunele, pe lângă că sunt extrem de gustoase şi pline de vitamine, pot fi consumate atunci când aveţi tulburări sau dureri stomacale.
Alte alimente care ajută refacerea învelişului stomacului sunt: iaurtul probiotic, peştele oceanic, legume verzi, mersisoare şi curcuma.