Sărăţele fregede cu chimen şi iaurt

Fie că organizaţi o mică petrecere, că mergeţi la un picnic, sau că vreţi să pregătiţi rapid o gustărică pentru cei mici, sărăţelele vesele sunt o alegere excelentă. 🙂
Iată reţeta Florentinei Vasilescu, prietena noastră mămică, expertă în preparate de patiserie şi cofetărie.
Ingrediente:
- 400-450 g de făină
- 250 g de unt
- 175 g iaurt
- 25 de grame de drojdie
- 1 linguriţă de zahăr
- 1 linguriţă de sare
- 1 ou
- telemea rasă
- chimen
Preparare:
Se cerne făina într-un bol, iar în mijloc se formează o gropiţă unde se pune untul rece tăiat cubuleţe.
Drojdia se freacă cu zahărul până se lichefiază şi se lasă câteva minute deoparte.
Între timp folosind o spatulă de lemn sau mâna, se încorporează untul în făină, apoi se adaugă sarea, o linguriţă sau două de chimen, drojdia lichefiată, iaurtul, şi se frământă viguros luând din făină puţin câte puţin, până se încorporează toate ingredientele.
Se obţine un aluat omogen şi cu o consistenţă destul de tare. Se formează o bilă mare ce se acoperă cu un prosop şi se lasă să se odihnească pentru 25-30 de minute.
Se presară făină pe blatul de lucru, iar aluatul se întinde într-o foaie groasă de 3-4mm ce se taie în bastonaşe egale, care apoi se ung apoi cu ou bătut.
Deasupra se presară chimen şi brânză rasă.
Se aşează pe o tavă tapetată cu foaie de copt şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ un sfert de ceas.
Dacă sunt bune….nici nu trebuie să vă mai întrebaţi!
Aşa că, spor la treabă!