Sarcina după 40 de ani- eventuale complicaţii

Se ştie că, cu cât organismul femeii este mai tânăr, cu atât riscurile sunt mai mici. Cu toate acestea, la 40 de ani sarcina nu este neapărat nerecomandată, dar există un potenţial de risc mai mare şi deci e nevoie de o supraveghere mai atentă a sarcinii.

Sarcina-după-40-de-ani

Iată care sunt principalele probleme care pot apărea în cazul unei sarcini de la 40 de ani în sus.

–      creşterea riscului ca sarcina să nu ajungă la termen. Anumite studii au relevat că riscurile unei sarcini false sunt de 8% între 20 şi 25 de ani şi de 25% de la 40 de ani. După 40 de ani există şi riscul naşterii premature.

–      toxemia gravidică este mai susceptibilă să se producă. Este vorba de o boală a sarcinii care provoacă o creştere excesivă în greutate, edeme, tensiune arterială ridicată, întârziere a creşterii fetale şi în cazuri mai grave detaşarea placentei care poate antrena naşterea imediată a fătului.

–      odată cu creşterea vârstei femeii, riscul ca fetusul să sufere maladii cromozomice creşte. Aceste maladii sunt cauzate de o eroare în patrimoniul genetic, cum ar fi sindromul Down sau trizomia 21, a căror probabilitate de a apărea creşte o dată cu vîrsta femeii. Această maladie afectează un copil din 1.200, dacă mama are 25 de ani, 1 copil din 300 dacă mama are 35 de ani şi 1 copil din 100 dacă are 40 de ani. Aceste date nu trebuie să alarmeze viitoarele mame, fiindcă maladiile cromozomice pot fi detectate foarte devreme prin ecografii performante. Cel mai bine însă este să se facă teste înainte de a te decide să devii mamă ca să eviţi complicaţiile.

–      diabetul în timpul sarcinii este mai susceptibil să apară după 35 de ani. Acesta afectează doar 5 din 100 de femei. Dacă este tratat cum trebuie nu creează probleme nici mamei, nici fătului. Mai mult, după naştere, diabetul gestaţional dispare aproape mereu. Cu toate că nu există mijloace de a-l împiedica, diabetul poate fi diagnosticat la timp cu ajutorul testelor sangvine, între a 24-a şi a 28-a lună de sarcină.

–      riscul de hipertensiune în timpul sarcinii este de două ori mai mare la femeile trecute de 35 de ani, faţă de cele de 20 de ani. Riscurile acestei maladii sunt mai ridicate pentru mamă, care poate fi foarte uşor subiectul unor tulburări cardiace pe timpul derulării sarcinii. Şi totuşi, o supraveghere medicală completă de-a lungul sarcinii poate ameliora sănătatea mamei şi permite naşterea unui bebe sănătos.

–      începând cu 30 de ani, există un risc crescut de a avea o naştere prin cezariană. E posibil să apară mai puţine contracţii ale uterului sau să fie ineficace, ceea ce face dificilă dilatarea colului şi întârzie naşterea. Sau o poziţie anormală a fetusului care se poate prezenta transversal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *