Inca de cand am aflat ca am ramas insarcinata, mi-am spus ca va fi cea mai frumoasa perioada si ca am sa le fac pe toate ca la carte. Ca voi fi cea mai costiincioasa, astfel incat totul sa decurga perfect. Dar, de cele mai multe ori perfectionismul si faptul ca vrei sa faci totul exemplar aduce mult stres si mult consum interior – ultimile lucruri de care ai nevoie tu, dar mai ales bebe.

Femeie insarcinata

 

Am invatat prin luna a 3-a de sarcina ca e foarte important sa te Relaxezi si toate vor merge ca pe roate. Primeam foarte multe sfaturi de la cunostinte, unele mai utile ca altele despre ce e bine sa faci si ce nu in saricna, ce sa mananc si ce nu, cat sa ma plimb, cat sa stau la soare, etc. Am analizat toate aceste informatii primite „pe tava” si am ajuns la urmatoarele concluzii:

Sport: Cat sport e bine sa fac? Ideal ar fi 45-60 minute /zi, exercitii de dificultate medie care sa te tina in forma. Dar nu m-am alarmat daca nu am avut la dispozitie o ora de mers la sala sau alocata exercitiului fizic. A fost foarte buna si o plimbare pe jos, prin parc, de multe ori mergeam 1-2 statii de autobuz pe jos, au fost zile in care am renuntat la deplasarea cu masina, etc. Variante de a face miscare exista, nu trebuie sa ai un program riguros de sala.

Mi-am adaptat ritmul si in functie de starea ta generala, nu e indicat sa „tragi de tine” doar pentru ca asa scrie la carte. Miscarea in timpul sarcinii este foarte sanatoasa pentru organism deoarece stimuleaza circulatia, combate somnolenta si greturile si permite o mai buna vascularizare a articulatiilor care sunt foarte solicitate in aceasta perioada. Dar, inainte de a te apuca de gimnastica consulta un medic sau un instructor special care sa-ti spuna ce exercitii ai voie sa faci.

Nu trebuie sa ma mai supun la poluare? Trebuie sa-mi schimb mediul in care traiesc? Ideal ar fi sa traim intr-o lume bio, dar realitatea ne spune altceva. Evident ca nu putem trai intr-un glob de cristal si nu avem cum sa ne ferim de poluare, E-uri, noxe, etc. Am inceput prin a reduce cantitatea – circulam pe cat posibil cu geamurile masinii inchise, am schimbat filtrele la aerul conditionat, eram atenta la ce mancam (mai putine E-uri), am trecut pe pe alimentatia „de la tara” – mai bine cateva mere urate, incretite – decat un mar de poveste. Consider ca am avut mese variate si sanatoase – fructe, legume, lactate, cereale integrale, mancaruri pe care mi le tolera organismul. De asemenea, ar fi bine sa ne ferim de fumul de tigara si sa evitam incalzirea mancarii la cuptorul cu microunde in caserole de plastic (contin chimicale periculoase pentru fat).

Cat trebuie sa ma ingras? Ai grija cat te ingrasi!  Ideal ar fi intre 11-15 kg daca greutatea ta este normala, intre 12- 18 kg daca esti subponderala inainte de a ramane insarcinata si intre 6-11 kg daca erai supraponderala (asa am citit in cartile de specialitate). Eu m-am ingrasat aproximativ 10 kg, insa in ultima parte a sarcinii le-am resimtit din plin. Este absolut normal sa pui pe tine cateva kilograme pe parcursul sarcinii, insa prea multe kilograme pot dauna. Pe langa faptul ca iti va fi mult mai greu sa le dai jos dupa nastere, kilogramele in plus pot duce la diabet gestational, la probleme cu inima si la cresterea tensiunii. Una dintre reguli e sa mancam sanatos si pentru o singura persoana! Nu trebuie sa mancam pentru 2. Mai mult de 350-400 calorii pe zi in plus iti sunt utile (asta, in ultimul trimestru de sarcina), nu trebuie sa-ti dublezi cantitatea de mancare pentru a avea din ce sa se hraneasca fatul.  Trebuie doar sa-ti gasesti echilibrul alimentar.

Somnul e important? Unul dintre lucrurile de care am tinut cont cu sfintenie in sarcina a fost somnul. Ma culcam destul de devreme, maximum orele 22.00 iar dimineata eram odihnita si plina de energie. Sunt mai importante pentru organism  odihna si relaxarea decat orice alta activitate. Eram maniaca cu curatenia (sunt si acum, dar asta e alta poveste :)), dar am ajuns la concluzia ca mai bine decat am casa luna, sa am corpul luna – odihnit si pregatit pentru sosirea puiului de om care te va solicita destul de mult in primele luni de viata, pana se adapteaza cu mediul extern si isi creeaza un program propriu.

La voi cum e / a fost?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *