Sarcina și alcoolul- fătul preferă abstinența

Alcoolul este toxic atât pentru adult, dar, mai ales pentru făt. Nu există o corespondență matematică între gradul de alcoolism al mamei și riscurile pentru copil, dar se știe că un consum crescut antrenează complicații frecvente și grave. Mai mult, acestea apar și ca urmare a unui consum moderat. Iată de ce nu este indicat alcoolul în timpul sarcinii.

gravida-si-alcoolul

Alcoolul, ca și alte substanțe, traversează placenta pentru a trece din circulația sangvină a mamei, în cea a fătului. Astfel, nu este greu de dedus că absorbția băuturilor alcoolizate în timpul sarcinii nu este favorabilă sistemului nervos și altor țesuturi ale fătului aflat în dezvoltare.

Malformații caracteristice

Riscurile sunt majore în primul trimestru al sarcinii, când se formează organele. Consecințele alcoolismului mamei se pot traduce printr-o sarcină falsă sau un sindrom al alcoolismului fetal asociate diverselor malformații congenitale. Aspectul feței copilului este adesea caracteristic: dimensiuni reduse ale capului, ochii afundați în orbite, nasul scurt și cârn, buza de sus uscată și roșie, fruntea bombată, gura dezvoltată incomplet, deschidere în bolta palatină, urechi deformate.

Pot apărea:
• Tulburări neurologice, comportamentale, hipoacuzie senzorială, stări confuzionale, deficit de memorare, dificultăți de învățare, lipsa de concentrare, impulsivitate. Copiii au tendința de a fi leneși, indolenți, greu de disciplinat.
• Tulburări auditive, otite seroase frecvente.Tulburările de auz vor determina ulterior dificultăți în achiziția limbajului, cu dificultăți de înțelegere și exprimare.
• Greutate mică la naștere.
• Deformări osoase: cutie toracică deformată, coloană vertebrală deformată și dislocări de șold, articulații prea puțin mobile.
• Organe interne malformate.
• Afecțiuni cardiace.

Riscuri pentru neuroni

Aceste anomalii nu sunt ereditare. Dacă persoana nu va bea, riscul de a transmite aceste malformații descendenților nu există.

În trimestrul doi și trei de sarcină alcoolul nu produce malformații, dar poate fi ”vinovat” de o creștere înceată sau o sarcină prematură. Exercită și un efect toxic asupra neuronilor care poate antrena alterări ale dezvoltării psihomotoare, cu tulburări de comportament și deficit intelectual.

Evită consumul regulat

Fiindcă este greu de stabilit o doză minimă, astfel încât să nu fie periculoasă pentru făt, specialiștii preferă în general să recomande femeilor gravide să evite să bea regulat sau să facă excese, chiar izolate. Chiar dacă nici un studiu nu a concluzionat că un pahar de vin de zi poate dăuna fătului, totuși, experimentele făcute pe animale arată o alterare a dezvoltării motoare și o diminuare a capacităților de învățare.

Ca și pentru fumat, abstinența este deci preferabilă, chiar dacă, uneori, se poate gusta o mică cantitate de vin sau șampanie, cu ocazia unui eveniment, fără a abuza, însă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *