Sarcina toxica


Auzim des în jurul nostru de prietene care se plâng că au sarcină toxică.
Ce este de fapt disgravidia sau sarcina toxică?
Este sarcina în care stările de rău, greaţă, vărsăturile sunt mult mai accentuate decât în mod normal.
Sarcina toxică se caracterizează totodată şi printr-o salivaţie excesivă, gravida având tot timpul senzaţia de gură încărcată, un simţ olfactiv extrem de ascuţit, gravidele cu sarcina toxică nemaiputând să se dea cu parfum, sau să stea în preajma persoanelor care folosesc parfumuri tari. Am auzit multe cazuri în care soţul a fost nevoit să renunţe şi el la after shave, parfumuri şi deodorant puternic mirositoare, întrucât gravidei i se făcea rău numai când se apropia de el.
Femeia gravidă care are o sarcină toxică va fi şi mai emotivă decât în mod normal, dând uneori dovadă chiar de o labilitate exagerată.
În cazul sarcinii toxice, se modifică şi gusturile. Există femei care nu pot mânca decât citrice, orice alceva părându-li-se dezgustător. Cunosc cazuri în care înainte de sarcină, persoana respectivă era o adevărată gurmandă, ciocolata şi mâncărurile grele fiind parte din meniul zilnic. În sarcină nu a putut mânca decât portocale, orice altceva producându-i repulsie.
În multe cazuri starea aceasta generală proastă şi senzaţia permanentă de greaţă, o împiedică pe gravidă să se alimenteze corespunzător, prin urmare gravida în loc să crească în greutate, iar corpul ei să se pregătească în mod natural pentru purtarea sarcinii, ajung să slăbească foarte mult.
Există şi cazuri severe în care gravida prezintă deficienţe nutriţionale şi se deshidratează puternic. În astfel de cazuri, sarcina trebuie urmărită îndeaproape pentru a nu afecta şi alte funcţii ale organismului.
Cauzele principale ale acestei stări, deşi nu sunt 100% elucidate, par a fi creşterea bruscă a hormonului corionic, creşterea tiroxinei, creşterea estrogenului sau a serotoninei.
Alături de aceste cauze principale, mai sunt şi câţiva alţi factori care favorizează sarcina toxică: greutatea ridicată a viitoarei mame, vârsta înaintată, cauze genetice.
Ce poţi face în astfel de cazuri?
În primul rând să te hidratezi intens. În al doilea rând să elimini stresul, grijile inutile, certurile. În al treilea rând să te odihneşti foarte bine. În al patrulea rând alimentează-te cât mai bine, mâncând alimentele care îţi plac în porţii mici şi dese, evitând produsele care îţi fac rău.
Tratmentul medicamentos se va lua numai la recomandarea medicului care va urmăreşte sarcina.