Sarmale de vită şi curcan în foi de varză acră

Mi-era o poftă teribilă de sarmalele mamei, aşa că am sunat-o să îmi dea reţeta şi m-am pus pe treabă. Noi de mici nu am mâncat gras, uleios sau prea gras. Mama nu pune nici ou pentru că mai adaugă în plus nişte calorii nenecesare şi oul mai este şi extrem de perisabil. Aşa că sarmalele mamei sunt uşurele şi delicioase, să poţi duce o porţie generoasă fără să ţi se facă rău apoi. Sunt bune şi pentru pitici, al meu mănanca cu mămăliguţă, dând varza la parte.

Sarmale de vită şi curcan în foi de varză acrăIngrediente:

  • 500 g carne de vită
  • 500g carne de curcan
  • 1kg varză acră
  • 4,5 cepe
  • O ceaşcă de orez
  • 300 g bulion
  • O linguriţă rasă de sare
  • O lingură ulei de măsline
  • ½ linguriţă piper
  • ½ linguriţă cimbru
  • 2-3 foi de dafin

Mod de preparare:

Carnea se toacă împreună cu ceapa, iar apoi se amestecă bine. Se adaugă orezul spălat, bulionul (păstrând câteva linguri pentru a pune şi deasupra sarmalelor), sarea, piperul, uleiul şi cimbrul.
Se amestecă bine obţinând o pastă omogenă. Atenţie la consistenţa ei, dacă este prea uscată mai adăugaţi puţină apă.

Foile de varză se spală bine înainte pentru a le lua din sare şi acreală, apoi li se taie cotorul. Se ia din compoziţia de carne şi se împăturesc cu grijă sarmalele, nici prea mari, nici prea mici. Exact cât să muşti de 2-3 ori dintr-una.

Într-o oală măricică se aşterne un pat de varză tăiată mărunt, iar peste ele se aşează cu grijă, fără să se destrame, sărmăluţele aliniate una lângă cealalată.
Se umple oala cu sarmale, pe deasupra se mai întinde un pat de varză tăiată mărunt, câteva linguri de bulion, foile de dafin mărunţite, şi se acoperă cu apă depăşind puţin nivelul acestora.

Se pune oala pe aragaz şi se fierb sarmalele la foc mic aprox 45 minute-o ora.
Apoi se dă oala la cuptor, la foc mic pentru încă cel puţin o oră şi jumătate – două. În funcţie de aragazul fiecăreia se lasă până când sarmalele devin rumene, nici zemoase, nici uscate. Ci perfecete!

Secretul la sarmale este procesul de fierbere care trebuie făcut lent şi pe termen lung.

Să le serviţi cu mare, mare drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *