Sărmăluţe de curcan în foi de ştevie

Sărmăluţe de curcan în foi de ştevieIngrediente:

  • 1kg piep de curcan
  • o plasă de ştevie (cantitate aproximată din ochi în funcţie de calitatea şteviei)
  • 5 cepe
  • O cescuţa de orez
  • 250g bulion
  • O linguriţă rasă de sare
  • O lingură ulei de măsline
  • ½ linguriţă piper
  • ½ linguriţă oregano
  • 2-3 foi de dafin

Mod de preparare:

La robotul de bucătărie se pune ceapa şi carnea şi se toacă mărunt. Într-un bol se răstoarnă compoziţia, se adaugă orezul spălat, bulionul, sarea, piperul, uleiul şi oregano.

Se amestecă bine obţinând o pastă omogenă, iar dacă este necesar se mai adaugă o lingură de bulion sau puţină apă.

Ştevia proaspătă se spală bine, li se taie codiţele şi nervurile mai mari şi se opăresc în apă clocotită. Atenţie însă că se lasă numai câteva secunde să nu se înmoaie prea tare, mai ales dacă ştevia este prea tânără (aşa cum a fost în cazul meu), când oricum se va mai rupe la fierbere.

Se ia din compoziţia de carne şi se împăturesc cu grijă sarmalele, nici prea mari, nici prea mici.

Într-o oală măricică se aşterne un pat de frunze de ştevie, iar peste ele se aşează cu grijă, fără să se destrame, sărmăluţele aliniate una lângă cealalată.

Se umple oala cu sarmale, pe deasupra se pun foile de dafin mărunţite şi eventual încă 2-3 linguri de bulion, apoi se adaugă apă depăşind puţin nivelul sărmăluţelor.

Se pune oala pe aragaz şi se fierb sarmalele la foc mic aprox o oră.

Apoi se dă oală la cuptor, la foc mic pentru încă cel puţin o oră şi jumătate – două. În funcţie de aragazul fiecăreia se lasă până când sarmalele se rumenesc desupra.

Să le serviţi cu mare, mare drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *