Şase lucruri pe care nimeni nu ţi le va spune despre naşterea naturală

0

Femeie-insarcinata-burta-si-stegulete

Toată lumea ştie despre neplăcerile care pot surveni pe timpul sarcinii, fiecare viitoare mămică se îngrijorează pentru durerile cauzate de travaliu, însă foarte puţine femei ştiu ce se întâmplă după naştere.

Iată o listă a celor 6 cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le ştii:

1. Eliminarea placentei

Eliminarea placentei este necesară pentru evitarea riscului apariţiei infecţiei şi are loc imediat după ce bebeluşul a fost expulzat. Ea se poate petrece natural, prin efortul mamei de a “împinge”, similar efortului naşterii sau, dimpotrivă, se poate elimina cu ajutorul medicului care îţi va face o injecţie în timpul naşterii datorită căreia uterul se va contracta puternic. În urma contracţiei, moaşa va trage de cordonul ombilical şi va scoate placenta.

2. Sângerările

După naştere este foarte probabil să suferi de sângerări abundente şi vei elimina cheaguri de sânge. Acestea se vor diminua cantitativ după aproximativ o săptămână, când fluxul va deveni asemănător celui menstrual. Sângerările se opresc, de obicei, după aproape 4 săptămâni de la naştere, timp în care este contraindicată utilizarea tampoanelor interne. Dacă după cele 4 săptămâni sângerarea nu se opreşte sau ai dureri şi febră, este obligatoriu să te prezinţi la un control deoarece acestea sunt semne ale unei infecţii.

3. Dureri postnatale

După naştere, uterul va trebui să îşi revină la dimensiunile sale normale. Este posibil să suferi de crampe asemănătoare celor menstruale sau, în cel mai rău caz, de mici contracţii. Acest proces poate dura până la 6 săptămâni, însă durerile vor fi mai intense în primele 48 de ore de la naştere. Alăptarea poate contribui la creşterea intensităţii durerii deoarece ea stimulează producerea de oxitocină, cunoscut drept hormonul care cauzează contracţiile.

4. Constiparea

Este normal să nu simţi una dintre nevoile umane de bază timp de câteva zile după naştere, iar principalul motiv este faptul că, cel mai probabil, nu te-ai alimentat pe timpul travaliului. Mănâncă fructe şi bea multă apă, iar corpul tău îşi va reveni singur la normal.

5. Rupturi anale şi episiotomia

La prima naştere, pentru a putea expulza fătul, unele femei sunt nevoite să sufere o episiotomie, adică o mini-interventie chirurgicală care constă în efectuarea unor incizii la nivelul labiilor sau a perineului care să creeze suficient spaţiu pentru trecerea capului copilului. Deoarece acest procedeu se realizează sub anestezie locală, prima zi după naştere nu vei simţi dureri, însă acestea pot apărea a doua sau a treia zi, dar nu vor dura mai mult de o săptămână. În acest timp, doctorul îţi poate prescrie analgezice care să nu influenţeze alăptarea. Dacă durerea persistă, roagă-ţi doctorul să verifice dacă locul nu s-a infectat.

6. Inflamarea mameloanelor

Dacă decizi să alăptezi la sân, vei fi surprinsă de puterea cu care bebeluşul va suge. În prima săptămână, până când sânii se vor obişnui cu noua lor întrebuinţare, vei simţi o sensibilitate crescută a mameloanelor. Dacă acest simptom nu se ameliorează după cel mult 7 zile sau dacă apar simptome noi, precum durerea, crăparea pielii sau hemoragia, adresează-te medicului specialist deoarece este posibil să suferi de o afecţiune şi să ai nevoie de tratament medical.

 

Tu ce alte neplăceri postnatale cunoşti?

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *