Pe vreme rece nevoia de a mânca mai gras creşte. Iată de ce trebuie să fim atenţi ca să nu avem probleme cu colesterolul. Dacă ai deja colesterolul mare, evită medicamentele, fiindcă au două tăişuri. Încearcă să rezolvi această problemă din alimentaţie.

colesterolul

Există câteva reguli dietetice şi alimente care te ajută să scazi grăsimea din sânge. Iată, concret, ce ai de făcut:

–      să reduci aportul total de grăsimi

–      să eviţi acizii graşi saturaţi care contribuie la creşterea colesterolului (carne, ouă, brânzeturi, lapte integral), mezeluri, dar şi produse de patiserie, biscuiţi, mâncare preparată industrial etc.

–      să consumi acizi graşi nesaturaţi care sunt benefici şi ajută la scăderea colesterolului total şi a celui rău (LDL), contribuind la creşterea colesterolului bun (HDL). Vei găsi acest tip de acizi benefici în uleiul de floarea-soarelui, porumb, colza, de măsline, de arahide, fructele uscate, peştele gras etc.

–      să creşti consumul de antioxidanţi care te protejează: vitamina C, E şi betacarotenul, adică să consumi legume şi fructe proaspete de sezon.

 

Ce să mănânci

–      produse lactate slabe: lapte degresat, brânză dietetică

–      jambon crud, eliminând grăsimea vizibilă

–      două ouă pe săptămână. Dar albuşul de ou poate fi consumat fără restricţie

–      peşte, de 2-3 ori pe săptămână, carne slabă

–      fructe şi legume proaspete de sezon, conservate sau congelate

 

Fitosterolii- colesterol vegetal

Fitosterolii sau sterolii sunt compuşi vegetali care pot îmbogăţii anumite alimente vegetale: uleiuri, cereale, fructe şi legume proaspete, fructe oleaginoase. Aceste substanţe seamănă mult cu colesterolul, dar nu au nici un efect negativ asupra sănătăţii. Consumând între 1-3 g de steroli vegetali pe zi, poţi reduce nivelul colesterolului cu 5-15%, fără a diminua colesterolul bun (HDL), care protejează arterele.

Sterolii vegetali se găsesc în uleiul de colza, porumb, floarea-soarelui, seminţe de susan, nucă de cajou, migdale, arahide, boabe de porumb, grâu. Fructele şi legume proaspete conţin şi ele steroli: morcovi, pătrunjel, spanac, ardei roşu, roşii, broccoli, piersici, pepene galben, mango.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *