Schisandra chinensis – planta cu cinci arome care reechilibrează întregul organism

Schisandra chinensis
Foto: chemicalbook.com

Schisandra chinensis este o specie originară din China şi Japonia, dar este întâlnită şi în alte ţări cu clima favorabilă sau unde se poate aclimatiza. Cu schimbarea climei a rămas şi creşte spontan numai în Asia de Est, Orientul Îndepărtat, China şi Japonia. Se întâlneşte în păduri amestecate, la marginea pădurilor, printre tufişuri, pe malurile râurilor şi pâraielor, mai ales pe soluri nisipoase şi pe locurile pădurilor defrişate.

Planta are înălţimea de 10-15 metri, cu miros citric caracteristic al frunzelor şi gust amar. Conform sistemului medical ayurvedic, planta se mai numeşte „planta cu cinci arome” deoarece fructele sale au toate cele cinci arome la un loc: dulce, sărat, amar, acru şi iute. Seminţele sunt picante şi amare, restul fructului fiind dulce, sărat şi acru.

Din vremuri îndepărtate, această plantă a fost folosită în medicina populară a Coreei, Japoniei şi mai cu seamă a Chinei. În foliantele vechi ale chinezilor se păstrează proprietatea schisandrei de a îmbunătăţi vederea. Vânătorii din Extremul Orient, pentru a preveni oboseala, consumau bobiţe de schisandră sau bucăţele din tulpini ori rădăcini, sub formă de ceai. Când plecau la vânătoare, ei îşi luau boabe uscate de schisandră. Doar câteva boabe ajută să-ţi păstrezi puterea, vioiciunea, tăria sufletească şi vederea ageră; puteau merge toată ziua fără mâncare.

Mult timp europenii nu au ştiut nimic despre această plantă. Abia în anul 1942 au început unele cercetări ale acţiunii schisandrei asupra organismului uman.

Boabele de schisandră conţin cantităţi însemnate de zaharuri şi acizi organici (citric, malic, tartric), vitaminele B, C şi E, ulei volatil, substanţe tanante şi colorante, gliceride ale acizilor graşi superiori, substanţe minerale (fier, calciu, fosfor). Seminţele conţin mult ulei gras, ulei volatil, vitamina E, răşină şi compuşi neazotaţi.

 

Beneficiile utilizării schisandrei:

  1. ajută la detoxificarea şi protejarea ficatului.
  2. vindecă afecţiunile gastrointestinale.
  3. stimulează memoria.
  4. îmbunătăţeşte şi creşte rapiditatea reflexelor.
  5. creşte rezistenţa în condiţii de stres.
  6. îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a utiliza oxigenul.
  7. protejează membrana şi previne necrozarea hepatocitelor.
  8. menţine nivelul de glutation hepatic.
  9. stimulează sinteza glicogenului şi a proteinelor.
  10. reduce nivelul transaminazelor serice.
  11. ameliorează metabolismul acizilor biliari în ciroză, carcinom hepatic, icter, hepatite virale şi alcoolice.
  12. reface ţesutul hepatic după hepatectomie.
  13. stimulează selectiv funcţiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic, imunitar.
  14. creşte capacitatea organismului de a răspunde rapid la stres fără expunerea îndelungată la efectele negative ale cortizolului.
  15. îmbunătăţeşte activitatea renală.
  16. reduce efectele cardio şi hepatotoxice ale chimioterapiei.
  17. detoxifică limfa.
  18. îmbunătăţeşte acuitatea vizuală.
  19. ajută la stimularea sistemului imunitar.
  20. tonic sexual masculin şi feminin.
  21. redă frumuseţea şi strălucirea pielii în eczeme, urticarii, candidoze, alergii şi alte afecţiuni dermatologice.
  22. îmbunătăţeşte respiraţia în congestie pulmonară, astm, emfizem.
  23. ameliorează simptomele menopauzei.
  24. ajută la refacerea după chimioterapie.
  25. stimulează pofta de mâncare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *