Miracolul celor mai mici seminţe din lume: seminţele de chia

Seminţele de chia sunt unele dintre cele mai bogate în nutrienti alimente din lume, reprezentând o sursă extraordinară de fibre, antioxidanţi, proteine, vitamine, minerale.
Ele conţin de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 30 ori mai mulţi antioxidanţi decât
afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 3 ori mai multe fibre decât ovăzul, de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli, de 2 ori mai mult potasiu decât bananele, de 8 ori mai mult omega 3 decât somonul, de 2 ori mai multe protenine decât fasolea, cu 50% mai mult acid folic decât sparanghelul şi cu 25% mai multe fibre decât inul. În plus, seminţele de chia au cel mai ridicat conţinut de omega 3 dintre toate seminţele din plante.
Eu am descoperit acest aliment în mod întâmplător, într-o emisiune a lui Dr. Oz în care se vorbea despre proprietăţile sale multiple şi despre posibilitatea de a slabi uşor şi sănătos cu ajutorul acestor seminţe. Aşa că am început să caut cât mai multe informaţii despre ele.
Deşi reprezintă un aliment atât de bogat în nutrienti, seminţele de chia nu sunt foarte cunoscute, fiind şi destul de greu de găsit pe piaţă românească. În prezent cele mai bune recolte de chia se obţin în sudul Mexicului.
Seminţele de chia datează încă de pe vremea aztecilor, însă cultivarea lor a fost interzisă secole întregi de către spanioli pentru acestea erau sursă pricipala de energiei a vechilor luptători azteci, utilizată şi în cadrul diverselor ritualuri. Mai mult decât atât seminţele de chia erau folosite în trecut pentru vindecarea rănilor.
Seminţele de chia sunt recomadate în curele de slăbire, întrucât se digeră foarte uşor, dar lent. Ele nu necesită zdrobire înainte de a fi consumate, precum cele de în. Seminţele chia absorb foarte multă apă, marindu-şi volumul de aproximativ 9 ori, lucru care se petrece şi în stomac, oferind astfel o senzaţie de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
În acelaşi timp, seminţele de chia sunt recomandate viioarelor mămici şi proaspetelor mămici întrucât au un efect benefic asupra menţinerii şi reconstrucţiei musculaturii, dar şi pentru stimularea lactaţiei.
Totuşi nu sunt indicate în cazul persoanelor cu o tensiune arterială mică, deoarece pot agravă afecţiunea. Seminţele încetinesc absorbţia de carbohidraţi şi ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Consumul zilnic nu este nevoie să fie unul prea mare însă, două linguri de seminţe fiind suficiente pentru asigurarea aportului zilnic necesar de nutrineti.
Gustul acestora este unul neutru, seminţele de chia luaindu-şi savoarea în special din diversele combinaţii în care sunt adăugate: lapte, iaurt, fructe şi sucuri, salate de legume sau orice altă combinaţie consideră fiecare. Mie personal îmi pace să le mănânc şi că atare direct din pungă, gustul lor aducând puţin cu cel de nucă.