Senzorii care ne arată starea de sănătate


Dacă ne-am pierdut mirosul ar trebui să ne îngrijorăm? Da, spun medicii. Slăbirea mirosului poate fi dată fie de unele probleme de sănătate, fie este un simptom al altor boli de care nu ştim.
La bătrâneţe, este firesc ca văzul şi auzul să slăbească. Totuşi, se poate întâmpla şi mai devreme să observăm că simţurile ni s-au diminuat. Acest lucru poate fi pus pe seama unor carenţe sau unor boli.
De exemplu, ştiai că din cauza lipsei de zinc poţi avea mai slăbite mirosul şi gustul? În afara perioadei sarcinii, când nivelul mare de hormoni poate amplifica gustul şi mirosul, schimbările simţurilor nu trebuie să fie neglijate. Iată de ce!
Pierderea mirosului, posibil semn de demenţă
Este normal ca mirosul să scadă dacă avem alergii, viroze, sinuzită, deviaţie de sept ori polipi nazali. Problema apare şi la persoanele care lucrează în mediu toxic sau în industria textilă ori la cei care folosesc în exces picăturile nazale.
De asemenea, reducerea mirosului (hiposmie) poate apărea în urma unor lovituri la cap, în tumorile cerebrale sau este un simptom în bolile neurologice, precum Alzheimer, motiv pentru care oamenii de ştiinţă încearcă să creeze un test specific, care ar putea ajuta la depistarea timpurie a acestei afecţiuni.
De asemenea, aproape 40% dintre cei cu mirosul diminuat pot face Parkinson, potrivit studiilor. În ceea ce priveşte sensibilitatea crescută la mirosuri (hiperosmia) poate fi pusă pe seama unor afecţiuni endocrine (boala Addison, în cadrul căreia glandele suprarenale nu mai secretă normal hormoni) sau a unei tulburări psihice.
Cariile pot schimba gustul
În proporţie de 85%, pierderea totală a mirosului este însoţită şi de pierderea gustului. Asta pentru că între gust şi miros există o strânsă legătură la nivelul conexiunilor nervoase. Papilele gustative nu pot detecta decât patru gusturi (dulce, sărat, amar şi acru), iar în cea mai mare parte, savoarea mâncării este dată de miros, mai puţin de limbă.
Gustul poate slăbi din cauza cariilor, a infecţiilor de la nivelul gurii sau al urechilor, a protezelor dentare nepotrivite, a tumorilor locale (cap, gât), a igienei precare sau a bolilor gingiei (gingivita). Şi fumatul, acumularea de metale grele în corp, precum şi unele medicamente (cum sunt cele pentru hipertensiune) ne pot modifica gustul.
Vezi neclar? Poate fi din cauza anemiei
Când avem probleme cu vederea, punem asta pe seama… ochilor. Însă vederea neclară poate fi cauzată şi de anemie, hipertensiune arterială, hipertiroidie, diabet, boli autoimune (poliartrita reumatoidă, scleroza multiplă, lupus eritematos, spondilită anchilozantă), tumori cerebrale, anevrisme şi accidente vasculare cerebrale.
Ştiai că…
…putem identifica până la 10.000 de mirosuri?
…pierderea mirosului poate fi urmată de scăderea sau chiar de dispariţia gustului?
…dintre toate simţurile, mirosul este singurul perfect dezvoltat la naştere?
…unele persoane au halucinaţii olfactive, adică percep mirosuri care nu există?