Sfaturi pentru sănătatea dentiţiei copilului

Parintii sunt constant bombardati cu informatii despre cum sa-si hraneasca copiii, cum sa-i adoarma, cum sa-i creasca sanatosi si in siguranta. Cu toate acestea, chiar si cei mai constinciosi parinti le pot da copiilor hrana sau bauturile care pot dauna dintilor copiilor.
Unii specialisti in nutritie ne sfatuiesc sa consumam zilnic 5 portii de fructe si legume. Cu toate acestea, medicii dentisti ne avertizeaza asupra pericolelor asa-numitelor alimente sanatoase. Bauturile care contin fructe, de fapt au cantitati mari de zahar si pot avea un efect negativ pentru dinti. Medicii dentisti spun ca sucurile au in compozitie un nivel ridicat de zahar, care incurajeaza atacul bacteriilor asupra smaltului protector al dintilor.
Ce ne recomanda medicul dentist in privinta alimentatiei copilului?
Multi parinti le dau copiilor suc de fructe, considerand ca astfel isi incurajeaza copiii sa consume fructe si legume. Pentru reducerea efectelor negative ale acestor bauturi, medicii dentist sfatuiesc parintii sa le dilueze cu apa sau sa cumpere bauturi care nu au in compozitia lor zahar.
De asemenea sticlutele cu ceai indulcit sau lapte inainte de timpul de culcare a copiilor sunt nelipsite in majoritatea cazurilor. Multi copii adorm mai repede daca beau putin ceai sau lapte cald, insa acest lucru contribuie la aparitia cariilor de biberon, pentru ca laptele contine zahar iar dintii sunt cei mai vulnerabili in timpul noptii. Medicii dentisti recomanda laptele pentru doza zilnica de calciu, insa acesta nu trebuie consumat tarziu, iar inainte de culcare copilului sa i se dea o sticluta cu apa dupa ce au dintii spalati.
Ce e bine de stiut in privinta sanatatii orale a copilului?
Pentru imbunanatatirea sanatatii orale a copiilor, dentistii recomanda parintilor sa isi implice copiii in igiena orala inca de la varste fragede, tocmai pentru a creea o rutina zilnica in ingrijirea dintilor. Parintii sunt incurajati sa-si duca copiii la dentist inca de la varsta de un an, astfel se creeaza o relatie buna si stabila copil-dentist, care va reduce riscul instalarii precoce a dentofobiei. Medicii dentisti le recomanda parintilor sa aiba grija la hrana copiilor, sa evite cat de mult posibil zaharurile sau bauturile carbogazoase, care sunt periculoase pentru gingii si dinti.
dentist.ro