Sfecla-roșie-o-legumă-miraculoasă
Foto: core-health.com

Sfecla roșie își are originea în Babilonul antic și a fost descoperită în urmă cu aproape patru milenii, fiind cultivată în Iran, Babilon și Assiria. Expansiunea ei a început încă din Evul Mediu, când voiajorii romani au adus-o în Europa Centrală și de Nord, iar de aici, a ajuns în Orient și China.

Romanii aveau o superstiție legată de consumul de sfeclă roșie, considerând că atunci când un bărbat și o femeie mănâncă din aceeași sfeclă roșie, iubirea dintre ei dispare. Cu toate astea, atitudinea lor față de sfeclă era mai degrabă respectuoasă, fiind considerată o legumă de lux care nu trebuia să lipsească din casele lor.

În Grecia, leguma simboliza starea de conflict. Familiile atârnau la ușa de la intrare o coroană făcută din frunze de sfeclă, atunci când se certau.

În China se consuma sfecla roșie, deoarece populația credea că aceasta are puterea de a întări inima și de a purifica sângele.

Odată cu ridicarea cetăților grecești în zona Mării Negre, în secolul IX, sfecla a ajuns și în țara noastră, luând apoi drumul Rusiei. În secolul X, călugării ruși o cultivau aproape de Marea Baltică, preparând din sfeclă ciorbe și borș.

În prezent, sfecla este cultivată în Elveția, Italia, Olanda, Franța, Statele Unite și Spania.

Noile studii arată că sfecla roşie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Leguma conține o cantitate semnificativă de vitamina C, tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier. Sfecla roșie are cea mai mare cantitate de vitamina K, conținută într-o legumă. Frunzele sunt o sursă de fibre, acid folic și antioxidanți iar rădăcinile sunt bogate în betaină.

sfecla-roșie
Foto: kensingtonproduce.com.au

 

Beneficiile consumului de sfeclă roșie:

  1. ajută la detoxifierea ficatului și la reglarea tensiunii.
  2. reglează tranzitul intestinal.
  3. menține la cote normale nivelul de colesterol din sânge.
  4. stimulează sistemul imunitar.
  5. încurajează producția de noi globule roșii.
  6. frunzele de sfeclă sunt foarte bune în ameliorarea osteoporozei.
  7. combate bolile renale, precum infecțiile și calculii renali.
  8. asigură o rezistență nebănuită a musculaturii în cazul efortului fizic susținut.
  9. previne și tratează leucemia.
  10. protejează organismul de răceli și gripe.
  11. contribuie la stabilizarea PH-ului.
  12. contribuie la metabolismul grăsimilor.
  13. scade semnificativ riscul aparițiilor malformațiilor congenitale în cazul femeilor însărcinate.
  14. ajută în lupta contra cancerului de colon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *