Shakshuka

Iată o reţetă de la una dintre mămicile noastre, Sirbescu Cristina Daniela. Cu siguranţă este un deliciu, după cum ne-a confirmat ea.
Acest preparat este un preparat specific arăbesc, din Africa de Nord (Tunisia, Egipt, Maroc, Algeria, Libia).
Un preparat extrem de uşor de făcut, dar foarte aromat şi apetisant!
Ingrediente:
- 6 ouă
- O cană brânză feta
- 1 ardei gras
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline
- o cană roşii în sos tomat
- o linguriţă paprika sau boia dulce
- o linguriţă chimion praf (cumin)
- sare, piper
- o legătură pătrunjel
Mod de preparare:
Se pregătesc mai întâi toate ingredientele: brânza se mărunţeşte, ceapa se toacă fin, ardeiul se taie feliuţe subţiri, usturoiul se pisează.
Se încinge uleiul la foc mediu într-o tigaie mare, tip wok. Se adaugă ceapa şi ardeii graşi şi câteva linguri de apă. Se lasă câteva minute, până se înmoaie uşor.
Se adaugă apoi usturoiul şi condimentele, amestecând încontinuu. Se toarnă şi roşiile cu sos cu tomat, iar apoi se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la foc mic circa 10 minute.
După ce sosul scade, se adaugă brânza feta mărunţită, se încorporează bine, iar deasupra se sparg ouăle cu grijă să nu se spargă gălbenuşul.
Se lasă la foc mic încă aproximativ 5-10 minute, până când ouăle se pătrund, dar rămân totuşi cu zeamă. Se presară pătrunjelul tocat.
Preparatul se serveşte cald cu lipie libaneză alături, sau cu orez.