Şi fructele au contraindicaţii

Recomandarea generală este, într-adevăr, să mâncăm cât mai multe fructe şi legume, mai ales vara. Însă, nu întotdeauna ce-i mult, e şi bun pentru organism.
Există situaţii în care fructele – unele dintre ele – sunt indicate doar în cantităţi infime ori nu-s bune deloc. Iar asta tocmai din pricina calităţilor lor nutritive. De aceea, este bine să ştii ce mic dejun sau ce fel de gustare de după-amiază să alegi, mai ales când eşti mare amatoare de fructe.
Prin urmare:
Ananas: femeile însărcinate trebuie să-l consume doar în cantităţi mici (2-3 felii/ zi), iar în ultimul trimestru de sarcină ar fi bine să-l evite, chiar dacă este unul dintre cele mai sănătoase fructe. Asta, pentru că ananasul este bogat în bromelaină, o substanţă ce poate provoca înmuierea colului uterin, rezultatul fiind travaliul prematur.
Avocado: este extrem de bogat în grăsimi, fiind denumit unt vegetal; din acest motiv, este contraindicat persoanelor supraponderale;
Banane: dacă sunt recomandate cardiacilor datorită conţinutului bogat în potasiu, nu le sunt indicate celor cu probleme renale. Mai mult, având din belşug carbohidraţi, bananele nu sunt bune nici pentru diabetici. Nu sunt cu totul interzise, dar ar fi bine ca persoanele cu glicemie mare să le onsume cât mai rar.
Grepfrut: un fruct foarte sănătos, dar care anulează atât efectul pastilelor contraceptive, cât şi pe al antibioticelor.
Nuci: în cantităţi mari, provoacă probleme de circulaţie; astfel, creşte cantitatea de protrombină din sânge, ceea ce duce la mărirea factorului II de coagulare a sângelui.
Pepene galben: nu se recomandă celor care suferă de diabet zaharat, duodenită, ulcer, diaree, dar nici mamelor care alăptează, pentru că poate provooca alergii sugarului.
Pepene verde: nu este recomandat persoanelor care suferă de hipotensiune arterială, pentru că din pricina aminoacizilor continuti, scade tensiunea.
Struguri: bolnavii de diabet, persoanele predispuse la reţinerea lichidelor în organism, dar şi cele care au probleme de digestie mai mari ar face bine să evite strugurii.
Vişine: nu sunt recomandate persoanelor care au aciditate gastrică mare, ulcer gastric, celor cu diabet zaharat, obezilor şi în caz de boli cronice aleplămânilor.
Există persoane care ţin, în special vara, cure de fructe pentru a slabi mai uşor sau care înlocuiesc felia de tort cu ciorchinele de struguri, de exemplu. Este o metodă, la care este bine să nu se apeleze frecvent. După primul şoc, organismul va încerca să se apere, iar cele 2-3 kilograme pierdute după 5 zile de mâncat doar fructe se vor întoarce…perfid. Ba şi cu ceva în plus, să fie de rezervă şi pentru data viitoate.
Fructele sunt foarte bune pentru o dietă normală, sănătoasă. Dar în anumite condiţii: o porţie – maximum două/ zi. Recomandat de specialişti este să lefolosim ca gustări între mese, niciodată imediat după masă.