Siesta îi ajută pe bebeluşi să înveţe mai repede

Un studiu făcut de cercetătorii englezi arată că pentru bebeluşi cel mai bun moment pentru sedimentarea cunoştinţelor acumulate este înainte de siestă sau de culcare. O siestă lungă va ameliora capacitatea de învăţare.

Siesta-bebeluşi

După ce au aflat lucruri noi, bebeluşii au nevoie să le asimileze, iar cel mai bun moment este atunci când dorm. Studiul a fost făcut pe 216 bebeluşi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 luni. Printre sarcinile propuse s-a aflat şi jocul cu marionetele. Dintre toţi bebeluşii jumătate au dormit timp de 4 ore după şedinţa de învăţare. Cealaltă jumătate a dormit mai puţin de 30 de minute sau deloc.

A doua zi bebeluşii au fost încurajaţi să reproducă ce au învăţat în ajun. Autorii studiului şi-au dat seama că bebeluşii care au avut o siestă lungă au reuşit să reproducă cu uşurinţă toate sarcinile. În timp ce ceilalţi de abia s-au descurcat.

Citeşte-i poveşti înainte de culcare

Acest studiu dovedeşte că somnul chiar îi ajută pe cei mici, atât ca să crească, cât şi să înveţe. Cercetătorii insistă asupra importanţei de a citi bebeluşilor înainte de culcare. Şi că somnul este foarte important atât în primii ani de viaţă, cât şi ca adult. Adevărul este că în perioada când suntem copii dormim mai mult ca oricînd în viaţa noastră.

Nu-l priva pe cel mic de siestă

Acest nou studiu vine în completarea altuia, publicat în 2013 care relevă că o mică siestă după-amiază permite copiilor mici (între 3 şi 5 ani) să-şi dezvolte mai repede capacităţile cognitive. Sunt copii mici care şi după 5 ani simt nevoia să doarmă în timpul zilei.

Cercetorii au mai observat că bebeluşii care nu simţeau în mod natural nevoia de a dormi după-amiază aveau acelaşi nivel al rezulatelor cognitive ca şi cei care dormeau. În schimb, cei care aveau nevoie de somn, dar nu dormeau, întâmpinau dificultăţi în procesul de învăţare. Iată de ce, este important ca sistemul nostru de învăţământ şi fie conceput astfel încât copiii să aibă mai mult timp pentru odihnă şi recreere, atât la grădiniţă cât şi în şcoala primară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *