Toddler playing with electric iron at home

Siguranţa micului explorator
Foto: blog.buyboston.net

De la început, de când vine în această lume total nouă pentru el, bebeluşul tău este un mic explorator. Iar perioada aceasta va fi destul de îndelungată, până când el va reuşi să se adapteze şi să facă cunoştinţă cu tot ceea ce îi iese în cale.

Aşadar, nu încerca să îl privezi, închizându-l în camera să şi blocând toate uşile din casă, oprindu-i astfel accesul la prea multe spaţii. Nevoia lui de cunoaştere este mult mai mare decât te-ai aştepta, aşadar lasă-l să descopere lumea în care va trăi.

Mare atenţie însă ce laşi la îndemâna lui. Micul poznaş nu te va întreba dacă poate pune mâna pe vreun obiect periculos. El o va face direct. Prin urmare ai mare grijă în special la bucătărie. Acesta este cel mai periculos spaţiu din toată casă. Ar fi bine că accesul lui în această încăpere să fie numai în prezenţa ta…şi cât mai rar.

Mare atenţie în special la substanţele toxice la care ar putea ajunge. Pune-le în sertarele superioare.

Dulapurile cu obiecte ascuţite, chibrituri sau care se pot sparge trebuiesc blocate. La fel şi frigiderul mai ales dacă păstraţi în el alimente care în mod normal nu i le daţi celui mic.

Când gătiţi la cuptor, cel mic trebuie să stea departe de bucătărie. Nu are nevoie decât de o secundă ca să treacă pe lângă voi şi să îşi pună degeţelele pe el. Şi asta v-o spun din proprie experienţă. Cel mai bine ţineţi-l departe de bucătărie, când gătiţi la cuptor.

Când gătiţi pe aragaz, mare atenţie la cozile tigăilor! Întorceti-le către interior, sau gătiţi pe ochiurile dinspre perete, astfel încât el să nu ajungă la ele.

În nici un caz nu iei mâncarea de pe aragaz cu el în braţe, sau când se află prin preajmă. Ştiu un caz de acest gen şi vă spun că nu este cea mai fericită experienţă.

Cutia cu medicamente trebuie mutată într-un loc sigur, unde să nu ajungă nici dacă se căţăra pe scăunel. Şi oricum explică-i de mic că medicamentele nu se iau decât când eşti bolnav, la recomandarea medicului. Nu sunt boomboane, nu sunt deserturi, chiar dacă siropelele lui sunt dulci.

Cât este foarte mic, evită să îi pui pluşuri şi paturici în pat. Bebeblusii sunt imprevizibili şi nu ai idée cât de uşor îşi pot ridica picioruşele şi îşi pot pune păturică pe cap, sau se pot mişca când tu crezi că este imobil deocamdată.

Pentru că învaţă foarte repede să se mişte, să se rostogolească, nu îl lasă nesupravegheat pe masă de înfăşat.

Nici în cadă să nu îl laşi niciodată nesupravegheat chiar dacă pare un bibelou în cădiţă lui cu reductor. Nu vrei să ştii ce surprize poţi avea dacă pleci şi numai câteva minute.

Iar dacă tot vorbim de baie, mare atenţie la podeaua udă. Este foarte uşor să aluneci cu el în braţe. Alege să acoperi podeaua cu un covoraş antiderapant.

Ustensilele de bărbierit ale lui tati, săpunurile, şampoanele, pune-le cât mai sus, astfel încât să nu poată ajunge singur la ele.

Nu pune zăvoare la baie, şi în general nu lăsa chei în uşi. Chiar dacă este deranjant să dea buzna peste tine în baie şi peste tot, nu cred că preferi să încerci să spargi o uşă, să îţi ştii copilul dincolo de uşa, dar tu să nu poţi intra.

Când cei mici încep să meargă în picioare, devine o adevărată problemă. Se caţără peste tot, umblă peste tot, explorează orice colţişor al casei.

Mare atenţie la jucăriile lui, la obiectele aflate prin casă pe care s-ar putea căţăra. Iar prizele trebuiesc securizate în toată casă, nu numai pe unde consideraţi voi că s-ar putea să ajungă.

Dacă ai scară interioară în casă, pune benzi antiderapante pe trepte şi securizează balustradă. Dacă poţi pune un gărduleţ care să îl împiedice să o ia singur în sus sau în jos, este şi mai bine.

Plantele, oricât de frumoase şi de sănătoase ar fi să le păstrezi în casă, nu le lasă în preajma lui. Unele pot fi chiar otrăvitoare, iar tu poate nici nu ştii acest lucru.

Securizează ferestrele şi mută obiectele de mobilier de lângă fereastre, ce i-ar permite căţărarea către acestea.

Atenţie la obiectele aflate la înălţime care pot cădea: diverse obiecte grele aşezate pe etajere, perdele, draperii de care poate trage.

Transportul copilului la orice vârstă trebuie făcut în condiţii optime de siguranţă. Aşadar fie că vorbim de cărucior, tricicletă, scaun de maşină, învăţaţi-l de mic, de la prima călătorie, să îşi pună centurile. Mai târziu va fi foarte greu să îl convingeţi să o mai facă şi veţi vedea ce greu vă va fi să plecaţi cu el la drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *