Ficatul si creierul sunt cele doua organe metabolic active care se afla sub atacul constant al bolilor generate de valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor combinate cu anomalii de glucoza din sange si de obezitate. Afectiunea numita “ficat gras” este intalnita la aproximativ 20 la 40% dintre adulti in societatea occidentala. Ficatul, este responsabil pentru procesarea multor vitamine si substante nutritive, intr-o forma care poate fi utilizata de catre organism, precum și detoxifiere. Stilul de viata modern implica expunerea zilnica la substanțe care sunt toxice pentru corpurile noastre. Prin urmare, un ficat sanatos este esențial pentru bunastarea organismului uman.

In Europa și Asia, tonice hepatice pe baza de plante au fost folosite de secole, iar eficacitatea lor a fost validata in ultimele decenii, prin cercetare moderna si studii clinice. Aceste plante contin antioxidanti, în general cu rol de stabilizare a membranei celulare, sau substante nutritive care previn epuizarea. Hepatoprotectia este benefică nu numai pentru ficat, dar, de asemenea, pentru starea generala de sanatate si vitalitate a organismului.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silimarina este un compus activ natural gasit in laptele de ciulin a carei actiune se bazeaza pe doua mecanisme: mareste capacitatea celulelor hepatice de a rezista impotriva actiunii toxinelor, stimulind functia antitoxica a ficatului si stimuleaza functia de sinteza a hepatocitelor, marind capacitatea de regenerare a acestora. Astfel ca semintele de armurariu sunt indicate chiar si persoanelor care sunt nevoite sa ia tratament medicamentos, suprasolicitindu-si ficatul. Dar si alcoolicilor sau dependentilor de tutun. Silibina, cea mai activa componenta a silimarinei, impiedica procesul de acumulare a toxinelor in ficat. Silimarina scade riscul aparitiei calculilor biliari (pietre la fiere), ajutind la scurgerea bilei. Ajuta sistemul de aparare a organismului.

Mult cunoscuta pentru abilitatea sa de detoxifiere a ficatului, silimarina exercita, de asemenea, o puternica protectie impotriva leziunii nervilor si conservarea creierului. Silimarina este un compus care poate traversa granita sange-creier si stimuleaza functia neuronala si neurotransmitatorii.

Are si efecte antioxidante evidente, impiedicind atacul radicalilor liberi asupra celulelor, previne aparitia bolilor datorate civilizatiei, cum ar fi ateroscleroza sau oboseala cronica. Nu are efecte secundare nici in cazul unei administrari mai indelungate si poate fi folosita si preventiv, mai ales de catre persoanele care traiesc in medii poluate. Ajuta in afectiunile cardiace (hipotensiune), insuficienta renala, dar si in boli ale sistemului nervos (surmenaj, migrene).

Totodata, Flavonoida silibinina, una dintre componentele silimarinei, reduce si chiar suprima cresterea celulelor tumorale. Sunt mentionate efecte adjuvante pozitive in cancerul hepatic, de san, cervical si de prostata: in studii preclinice cresterea celulelor tumorale a fost aproape complet inhibata de o doza de silimarina de 75-100 mcg/mL.

Silimarina se administreaza in tratamentele naturiste ca adjuvant sub forma de comprimate sau pulbere, in cure de minim 3 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *