Slovenia – o destinaţie în top 10 al celor mai fermecătoare locuri din lume


Cei care vor să se bucure de vacanţe active vor avea foarte multe lucruri de descoperit în Slovenia. Persoanele care fac drumeţii se pot bucura de liniştea munţilor, iar alpiniştii, cei care practică schiul, canoe, vâslitul, pescuitul, vânătoarea, golful sau echitaţia se pot bucura de sporturile lor favorite într-o varietate de peisaje.
O mare parte din gastronomia slovenă provine din trei mari culturi – cea panonică, cea alpină şi cea mediteraneană. Cele mai vechi feluri de mâncare slovene conţin făină şi crupe de cereale. Cea mai cunoscută este pâinea štruklji preparată cu ocazia sărbătorilor, care astăzi este împletită sau are o formă de coroană. Slovenii o prepară în 70 de feluri diferite, umplută cu compoziţii dulci, carne sau legume şi žganci. O specialitate cu adevărat slovenă este potica, un desert preparat cu ocazia sărbătorilor, de asemenea realizat cu o mare varietate de umpluturi.
Ţară viticolă, Slovenia este împărţită în trei regiuni viticole: Primorska, Posavje şi regiunile Podravje.
Poziţionarea geografică a ţării, imaginea sa variată, numeroasele posibilităţi de petrecere a timpului sunt completate de oamenii amabili, veseli şi binevoitori. Identitatea slovenilor a fost dezvoltată odată cu limba slovenă vorbită de numai două milioane de oameni, care a fost păstrată şi printr-o viaţă culturală dinamică.
Oraşe şi atracţii turistice din Slovenia
Ljubljana – capitala Sloveniei este aşezată strategic la două ore de mers cu maşina de Veneţia şi la trei ore de Viena. Oraşul este renumit prin centrul vechi, sau prin vârfurile gemene ale Catedralei, care la rândul său găzduiesc impresionante fresce. Ljubljana îşi păstrează caracterul prietenos al unui oraş mic, având în acelaşi timp toate caracteristicile unei metropole.

Bled – oraş care până în anul 1918 s-a numit Veldes, este o renumită staţiune montană situată în Alpii Iulieni, pe malul lacului montan Bled. Importantă staţiune turistică, oferă o gamă largă de activităţi sportive (golf, pescuit, centru de echitaţie) şi este un punct de plecare pentru trasee montane şi drumeţii.

Portorož – în traducere “portul trandafirilor”, este un oraş de coastă în Slovenia şi una dintre cele mai mari zone turistice ale ţării. Ceea ce a dus la dezvoltarea Portoroz-ului ca staţiune turistică au fost elemente naturale precum sarea, apa sărată şi noroiul. Atunci când proprietăţile curative ale acestor elemente naturale au fost descoperite la începutul secolului al XIX-lea, în Portorož s-a început construcţia de hoteluri şi centre termale.

Maribor – al doilea oraş ca mărine din Slovenia, are una dintre cele mai vechi şi bogate tradiţii în fabricarea vinului din lume. Este o locaţie superbă între dealurile viticole şi verdeaţa muntelui Pohorje cu o istorie culturală înfloritoare. Este o locaţie excelenţă pentru explorare, relaxare şi divertisment de calitate iar locuitorii sunt foarte primitori.

Piran – un mic orăşel asezat în Golful Piran, fix pe peninsula ascuţită care înaintează în mare. Oraş de coastă, Piran este plin însă de viaţă şi poate fi uşor confundat cu un orăşel din Italia.

Parcul Naţional Triglav – deschide graniţa estică a Alpilor Iulieni, de unde începe măreţia renumiţilor Dolomiţi. Emblemă a Sloveniei, parcul este un paradis al iubitorilor de munte, oferind numeroase trasee pentru toate categoriile de turişti, de la montaniarzi amantori până la alpinişti experimentaţi, este un deliciu al cicloturismului, un excelent ambient pentru amatorii de sporturi extreme de la ski, la parapantă, kayaking, canioning şi multe altele. Peisajele sunt minunate în adevăratul sens al cuvântului.

Rezervaţia Zelenci – îşi capătă numele de la zelen, ceea ce înseamnă verde în slovenă. Aici este un mic lac de origine glaciară cu apă cristalină şi un fenomen natural impresionant.

Cheile Vintgar – un traseu încântător prin spectaculosul canion Vintgar, pe podeţe de lemn pe de-o parte şi alta a pereţilor stâncoşi care dictează cursul învolburat al apei.

Cascada Savica – cu o înălţime de peste 50 de metri, este una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume şi se numără printre atracţiile principale ale Sloveniei.

Peşterile Postojna – o formaţiune geologică spectaculoasă care se întinde pe 5.3 kilometri. Este cel mai mare sistem de peşteri din lume, accesibil publicului. În peşteri se află unele dintre cele mai mari stalactite şi stalagmite văzute vreodată.

Râul Soča – considerat a fi unul dintre puţinele râuri din lume care îşi păstrează pe toată lungime sa apele de culoarea smaraldului. El curge prin Valea Trenta, apoi traversează Italia.

Muzeul de la Castelul Bled – situat în încăperile în stil baroc ale castelului, muzeul înfăţişează istoria şi evenimentele care au avut loc în această regiune. Camerele expun artefacte datând de pe vremea primei aşezări omeneşti de aici, până în zilele noastre, cu diferite prezentări culturale. Aici se află vestita broşă ‘Pasărea Paradisului’, datând din secolul VI, care simbolizează bogăţia şi viaţa.

Acvariul Portorož – aflat în golful din Portul Piran, acvariul a devenit funcţional în anul 1967 şi prezintă numeroase specii de alge, peşti şi chiar rechini.

Castelul Ljubljana – veghează de la înălţime capitala slovenă. De la câteva ziduri construite pentru a le ţine piept oştilor otomane, a ajuns, graţie unor modificări de natură arhitecturală, la statutul de reşedinţă regală, pentru a fi mai apoi transformat în închisoare şi ulterior în loc de desfăşurare a concertelor în aer liber. Ample lucrări de renovare şi modernizare au marcat şi ultimii 50 de ani. Aşa se face că între zidurile medievale a apărut şi un Muzeu Virtual, unde se poate urmări un documentar 3D despre istoria edificiului.

Castelul Predjama – este construit în munte, deasupra unei peşteri cu tuneluri secrete. Cel mai cunoscut proprietar al fortificaţiei este un anume Erazem, poreclit „baronul hoţ”. Acesta ar fi intrat în dizgraţiile împăratului austriac după ce i-ar fi ucis o rudă şi ar fi avut unele „afaceri” cu unul dintre inamicii săi: Matei Corvin, pe atunci Rege al Ungariei. Ca să scape de pedeapsa cu moartea, Erazem s-ar fi refugiat în Castelul Predjama. Auzind asta, Împăratul ar fi dat ordin de asediu. Cel desemnat să îndeplinească porunca a încercat să izoleze castelul, sperând că Erazem va muri astfel de foame. „Baronul hoţ” continua însă să trăiască şi nici nu dădea semne că ar duce-o rău. Mai târziu, a fost ucis cu o ghiulea de tun, iar peste ani si ani s-a aflat că îşi primea proviziile printr-un tunel secret care pornea din peştera care se afla dedesubtul castelului.

Curiozităţi despre Slovenia
- În Slovenia se află cele mai mari mine de mercur din lume.
- Cea mai mare trambulină de sărituri cu schiurile din lume se află în localitatea Planica din Slovenia. Supranumele ei este Letalnica (mortală). Aici au fost doborâte peste 60 de recorduri mondiale.
- O tradiţie slovenă spune că mirele trebuie să ducă mireasa în braţe pe 99 de scări pentru a asigura o căsnicie lungă şi fericită.
- Peştera Postojna din Slovenia este peştera cu cei mai mulţi vizitatori din Europa. Peştera are 20 de km de pasaje, galerii şi camere. În această peşteră trăieşte Moč-eril (proteus anguinus) – o specie de peşti care este singura de acest fel din Europa, având o culoare asemănătoare pielii omului. În ciuda faptului că are nişte ochi mari, acesta este orb, fiind adaptat la întunericul din peşteră.
- Unele scene din filmul “Cronicile din Narnia” au fost filmate în Slovenia în Soca Valley.
- În capitala Ljubljana există hostelul Celica, unde turiştii plătesc pentru a locui într-o celulă de închisoare.
- Rasa de cai lipitan, cunoscută în întreaga lume, provine din localitatea Lipica din Slovenia.
- Cel mai înalt coş industrial de fum din Europa se află în Slovenia, la centrala termoelectrică din Trbovlje. Are o înălţime de 362 m, iar construcţia lui a durat 210 zile.
- Lângă oraşul Maribor se găseşte cea mai veche viţă de vie din lume, având o vechime de peste 400 ani. În ciuda vârstei, ea produce doar aproximativ 25 litri de vin anual.