Smochina
Foto: cuisineandhealth.com

Denumirea ştiinţifică de ”Ficus carica” provine de la numele unui mic oraş din Asia, Carica, unde smochinul a fost descoperit crescând în stare sălbatică. Originea smochinului este în Siria şi vechea Persie. Există dovezi istorice privind cultivarea acestuia încă din primele civilizații agricole din Mesopotamia, Palestina și Egipt, de unde s-a răspândit în tot bazinul mediteranean. Ra, zeul soarelui adorat de egipteni, răsărea în fiecare zi de la arborele de smochin.

Smochinele sunt cunoscute printre primele fructe cultivate de om. Încă din vremuri străvechi, ele au devenit un ingredient de nelipsit în dieta zilnica a grecilor, romanilor şi locuitorilor din Nordul Africii. Sunt pomenite în Iliada şi Odiseea lui Homer, dar şi în scrierile lui Teofrast, Dioscoride şi Pliniu cel Bătrân. În scrierile sale, Aristotel, aminteşte despre coagularea laptelui de origine animală cu ajutorul sucului de smochin. Platon, poreclit “mâncător de smochine”, recomanda prietenilor să mănânce cât mai multe, deoarece spunea el, revigorează inteligența. Smochinul este singura plantă din Eden, menționată în Geneza, iar frunzele au fost utilizate de către Adam și Eva pentru a-şi acoperi goliciunea lor, atunci când au fost pedepsiţi şi alungati din Rai de către Dumnezeu.

Smochinele au în compoziţia chimică numeroase substanţe benefice precum: fier, fosfor, sodiu, mangan, calciu, magneziu, brom, vitaminele A, B1, B2, C, PP. De asemenea, smochinele au un conţinut ridicat de acizi, mai conţin şi o substanţă – latex – analoagă sucului pancreatic. Acest latex conţine o enzimă numită amilază care era folosită de grecii antici la prepararea brânzeturilor.

 

Beneficiile consumului de smochine:

  1. combate eficient constipaţia.
  2. ameliorează sau tratează bronşitele, stările febrile, răcelile, laringitele, gastritele sau colitele.
  3. ajută la eliberarea căilor respiratorii de secreţii.
  4. sub formă de cataplasme ajută la vindecarea arsurilor, a furunculelor, a negilor sau a bătăturilor.
  5. ameliorează asteniile nervoase.
  6. ajută la întărirea imunităţii şi la eliminarea toxinelor.
  7. creşte capacitatea de apărare a organismului.
  8. încetineşte absorbţia caloriilor, ceea ce le face să fie recomandate în obezitate.
  9. ajută la normalizarea digestiei.
  10. reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2.
  11. calmează tusea şi îmbunătăţeşte circulaţia.
  12. ajută la scăderea tensiunii arteriale.
  13. oferă protecţie împotriva cancerului de sân.
  14. ajută la păstrarea în parametri normali a densităţii osoase.
  15. protejează împotriva insomniei.
  16. ajută la păstrarea sănătăţii colonului.
  17. reduce doza de insulină necesară diabeticilor insulino-dependenţi.
  18. scade nivelul trigliceridelor din sânge.
  19. ajută la eliminarea celulelor moarte.
  20. tratează acneea şi coşurile.
  21. încetineşte vizibil procesul de îmbătrânire.
  22. revitalizează ţesutul conjunctiv prin producerea de colagen.
  23. ajută în îngrijirea tenului îmbătrânit şi a pielii mature, devitalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *