Soluţii naturale pentru a ţine răceala şi gripa la distanţă

Sick Woman with Thermometer. Headache. Flu

Soluţii naturale pentru a ţine răceala şi gripa la distanţă
Foto: millcreekgardens.com

A debutat în forţă sezonul gripelor şi al răcelilor. Nimănui nu-i face plăcere să stea în pat cu febră şi frisoane şi să nu poată face nimic altceva. Gripa poate fi cauzată de mai mult de 200 de virusuri din mediul înconjurător. Atât răceala, cât şi gripa sunt boli infecţioase ale aparatului respirator. În timp ce simptomele răcelii se manifestă progresiv, gripa se instalează brusc, cu febră, fiind mai intensă şi având o durată mai mare decât prima.
Există mai multe moduri naturale pentru a ţine gripa la distanţă, mai ales prin întărirea sistemului imunitar. Pentru a reduce şansele de gripă şi răceală, iată câteva soluţii naturale ce le pot ţine la distanţă.

Echinaceea
Echinaceea este o plantă perenă care susţine sistemul imunitar şi poate avea o acţiune antivirală directă. În urmă mai multor studii clinice s-a dovedit că rădăcina de Echinaceea şi florile plantei sunt eficiente în reducerea severităţii şi duratei simptomelor la pacienţii cu răceală, în cazul infecţiilor tractului respirator superior şi simptomelor bronşitei virale.
Usturoiul
Usturoiul luptă împotriva răcelii şi gripei prin stimularea sistemului imunitar. În plus, există şi câteva dovezi potrivit cărora usturoiul ar putea preveni îmbolnăvirea cu virusul gripal. Usturoiul acţionează cel mai bine când este consumat crud, pentru că atunci când este mult prea gătit substanţele active importante şi enzimele necesare pentru ca acesta să fie eficient pot fi distruse. Usturoiul are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice, iar cel mai important compus este alicina, compus responsabil de mirosul tipic al usturoiului.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este un remediu utilizat de 4.000 de ani şi conţine un grup de flavonoide numite cathecine, ce inhibă infecţiile virale prevenind virusul gripal să pătrundă în celulele gazdă. Cercetătorii chinezi au demonstrat că extractul de ceai verde şi derivaţii cathecinei acţionează prin blocarea virusurilor. Şi tot compuşii ceaiului verde s-au dovedit a fi eficienţi în inhibiarea virusului herpex simplex şi a hepatitei B.

Ghimbirul
Cunoscut pentru proprietăţile sale culinare şi aroma sa inconfundabilă, ghimbirul şi-a dovedit eficientă şi în medicina naturistă. Ceaiul de ghimbir este recomandat pentru tratarea numeroaselor afecţiuni: sensibilitate la frig, dureri de gât, răceală, gripă, reumatism, indigestie, gastrită, balonare, etc. Poţi prepara o băutură naturală din ghimbir pisat, pe care îl laşi să fiarbă puţin, după care îl acoperi 15 minute. Dacă adaugi lămâie şi miere obţii o băutură plină de vitamine, cu rol de protejare a digestiei şi cu importante proprietăţi antibiotice.

Turmericul
Curcuma sau turmericul este un condiment de culoare galbenă cu un gust extrem de apreciat, utilizat în bucătăria indiană şi în medicina naturistă. Turmericul este bogat în antioxidanţi şi protejează imunitatea. De asemenea, curcuma ne apară de bacterii şi de compuşii fungici. Pentru sezonul rece poţi prepara un amestec dintr-o cană de apă caldă şi un sfert de linguriţă de praf de turmeric. Pentru durerile de gât adaugă o linguriţă de miere în acest amestec.
Scorţişoara
Scorţişoara este un condiment cu numeroase beneficii pentru organism. Nu numai că menţine un nivel optim al zahărului în sânge, dar stimulează sistemul imunitar comportându-se ca un antiviral natural. Savurează un ceai de scorţişoară când simţi că începi să faci febră şi presară scorţişoară în cafea pentru a alunga virusurile.
Ceapa

Este un bun antiseptic, antiviral, antibacterian şi antifungic. Aceasta trebuie mâncată în stare naturală, în niciun caz fiartă sau prăjită, deoarece prin aceste proceduri i se distrug calităţile sale antivirale. Acest condiment are calităţi mai puternice asupra sistemului imunitar decât usturoiul. În categoria condimentelor care ne feresc de răceală mai este şi ardeiul iute.
Uleiul de oregano
Uleiul de oregano este un adevărat aliat al organismului în special în perioadele în care virozele sezoniere sunt predominante. Dacă adaugi 3 picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă, acesta va ameliora simptomele de răceală. De mare ajutor pot fi şi inhalaţiile cu ulei de oregano.

Vulnerabilitatea la infecţiile virale este cu atât este mai mare cu cât imunitatea este mai slăbită. Cea mai bună metodă de prevenire a infecţiilor respiratorii este întărirea sistemului imunitar. Nu numai legumele şi fructele (mai ales, citricele, bogate în vitamina C) întăresc imunitatea, ci şi proteinele şi mineralele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *