duminică,noiembrie 28, 2021

Spanacul are o mare valoare nutritivă

spanacul
Foto: lillysbistro.wordpress.com

 

Deşi originea spanacului se pierde în negura vremurilor, se presupune că planta provine din Persia antică. Negustorii arabi făceau comerţ cu spanac, transportând cantităţi însemnate în India, pentru vânzare.

În jurul secolului al XVI-lea, Catherine de Medici, născută în Italia, la Florenţa, era o mare consumatoare de spanac. Obiceiul ei de a consuma spanacul sub multe forme, a atras celebra denumire „a la Florentine” care vine de la orice fel de mâncare pregătit pe un pat de spanac. Mai mult decât atât, când a părăsit locul natal pentru a se căsători cu Henric al II-lea, Catherine de Medici nu a plecat cu mâinile goale. A luat după ea în Franţa cantităţi impresionante de spanac şi pe toţi bucătarii care o răsfăţau cu preparatele lor pe bază de spanac.

În secolul al VII-lea, spanacul a ajuns în China, iar locuitorii acestei ţări l-au asimilat repede şi l-au numit “verdeaţă persană”. În secolul al XI-lea, maurii au introdus spanacul în Spania, iar un secol mai târziu s-a extins şi s-a cultivat în toată Europa.

 

Frunzele de spanac au o mare valoare nutritivă, acestea fiind bogate în antioxidanţi. De asemenea, conţin o cantitate mare de clorofilă, vitaminele A, C, K, B2, B6, B9, E şi K, acid folic, fier, magneziu, mangan, calciu, potasiu, fosfor, acizi graşi omega-3 precum şi o substanţă specifică, numită spinacină.      

 

Beneficiile consumului de spanac:

  1. contribuie la fortificarea vaselor de sânge, a inimii şi a ochilor.
  2. are rolul de activator al secreţiilor pancreatice.
  3. recomandat gravidelor, pentru buna dezvoltare a fătului.
  4. combate constipaţia.
  5. util în detoxifiere.
  6. sub formă de cataplasme poate ameliora afecţiuni ale pielii precum acneea,  arsurile sau eczemele.
  7. echilibrează zahărul din sânge.
  8. oferă senzaţie de saţietate.
  9. ajută la digestie.
  10. previne şi tratează anemia.
  11. încetineşte diviziunea celulară în cazul cancerului de stomac şi de piele.
  12. oferă o protecţie importantă împotriva apariţei cancerului agresiv de prostată.
  13. luptă împotriva apariţiei osteoporozei, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale.
  14. reglează tensiunea arterială.
  15. protejează ochii de apariţia cataractei dar şi de degenerescenţa maculară legată de vârstă.
  16. luptă împotriva psoriazisului, acneei şi chiar a ridurilor.
  17. previne formarea de calciu în ţesuturi.
  18. scade ritmul de multiplicare al celulelor canceroase în cazurile de cancer gastric.
  19. luptă împotriva declanşării bolilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale.
  20. contribuie la formarea unui sistem nervos sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *