Spania, un loc ideal pentru oricine iubește călătoriile

Spania
Foto: premiumspainhomes.com

Spania este prin excelență o țară dedicată turismului, care poate lua multiple aspecte. Este o destinație de vis pentru iubitorii de soare, cultură, tradiție, pentru cei care adoră să se plimbe prin munți sau să practice sporturi de iarnă, un loc ideal pentru oricine iubește călătoriile.

Spania reprezintă un amestec unic de frumusețe naturală și bogăție culturală. Peisaje impresionante de pe țărmul mării și până pe piscurile înzăpezite, de la Nordul umed și verde la Sudul (Andalusia) uscat, fierbinte și luminos ca vopseaua albă cu care sunt pictate casele, precum și amestecul de cultură europeană (celtică, iberică, romană, germanică) cu cea maură, reprezintă o atracție unică în lume, un experiment admirabil.

Spania este cunoscută în lumea întreagă pentru muzica și dansul Flamenco, pentru luptele cu tauri, plajele fantastice și mult soare. Este, și a fost timp de secole, unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei. Orașele îmbină arhitectura veche cu cea modernă, deși fiecare regiune este diferită în felul său prin așezare geografică, climă și chiar personalitate.

Perioadele ideale pentru a vizita Spania sunt primăvara și toamna. În ceea ce privește litoralul, sezonul turistic durează de la începutul lunii aprilie până în octombrie, cu excepția insulelor Canare, unde acesta durează tot anul. Pentru perioada de iarnă, sezonul durează din decembrie până în martie.

Capitala Spaniei este Madrid iar cele mai importante orașe sunt: Barcelona, Valencia, Sevilla, Cordoba, Granada, Cadiz, Alicante, Aragon, La Coruna, Zaragoza, San Sebastian, Oviedo, Santander, Bilbao.

În Spania, turismul litoral este la el acasă. Posibilitățile sunt multiple, pornind de la stațiunile situate pe una dintre renumitele sale coaste dintre Gibraltar și Capo de Gata și continuând cu faimoasele localități din Canare sau Arhipelagul Insulelor Baleare:

Costa del Sol cu stațiunile: Estepona, Marbella, Fuenigirola, Benalmadena, Torremolinos, Torre del Mar, Nerja, Almunecar, Torrenueva, Castell de Ferro, Almerimar, Roquetas de Mar;

Costa del Sol
Foto: hotels365.com

Costa Blanca cu stațiunile: Benidorm, Calpe, Altea, Villajoyossa, Santa Pola, Torrevieja, La Manga de Mar Menor;

Costa Blanca
Foto: costablancamurciaproperty.co.uk

Costa del Azahar cu stațiunile: Benicasim, Sagunto, Meliana, Denia, Cullera, Gandia;

Costa del Azahar
Foto: arke.nl

Costa Dorada cu stațiunile: Salou, La Pineda, Cambrils, Amerlla de Mar;

Costa Dorada
Foto: itaka.pl

Costa Brava cu stațiunile: Blanes, Calella, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Santa Susana, Tossa de Mar;

Costa Brava
Foto: paralela45.ro

Arhipelagul Insulelor Baleare: Mallorca, Menorca, Ibiza;

Canare: Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma, El Hierro.

Turismul montan are două aspecte: unul în sezonul de iarnă, dedicat practicării sporturilor de iarnă și unul în restul anului, dedicat drumețiilor și vizitării Parcurilor Naturale. Munții Pirinei se mândresc cu multe stațiuni de ski amenajate în localități precum Vallter, La Molina, Vall de Nuria, Rasos de Peguera, Port del Comte, Boi Taull, Port Aine, Sant Joan de L´Erm, Lles, Cerler, Formigal, Panticosa, Astun sau Candanchu.

Cordiliera Betica deține o singură stațiune, Sierra Nevada, în munții cu același nume, însă aceasta se clasează la standarde înalte, ținând cont că aici există și cel mai înalt vârf din Spania continentală. Aflându-se în sudul țării, foarte aproape de continentul african, aici contrastele dintre porțiunile înzăpezite și porțiunile cu climă fierbinte sunt foarte evidente.

Turismul montan estival se poate desfășura atât pe partea culturală, cât și pe cea eco-științifică, vizitând parcurile naturale sau locurile mai puțin urbanizate din munți. În munții Sierra Guadarrama din regiunea Castiliei se poate vizita renumitul palat Escorial, construit din porunca regelui Filip al II-lea. De asemenea, în Pirinei, în sezonul estival, se pot face drumeții sau se pot vizita satele izolate într-un decor pitoresc.

Al doilea aspect al turismului montan estival este reprezentat prin parcuri și rezervații naturale precum: Canionul Ordesa (Parcul Național Ordesa y Monte Perdido), Parcul Natural Posets-Maladeta, Parcul Național Aigüestortes i Estany de Sant Maurici sau Parcul Natural Montserrat.

Parcul Natural Montserrat
Foto: bandarosie.ro

Turismul cultural se află la concurență cu celelalte două tipuri. Dintr-un capăt în celălalt, Spania reprezintă cultură, artă, frumos. Importantă este moștenirea maură, lăsată din timpul stăpânirii arabe, cu mai bine de 700 de ani în urmă. Amprenta este evidentă în partea sudică a țării, în orașe precum Cordoba, Sevilla, Granada, Cadiz. O altă zonă care a dezvoltat foarte puternic acest tip de turism este zona nordică, a Galiciei, unde se află cel mai cunoscut drum folosit de pelerini în Evul Mediu „Camino de Santiago” ce ajunge la Catredala Santiago de Compostela. Drumul, supranumit „Ierusalimul Occidentului”, a fost declarat DRUM EUROPEAN și se află pe lista moștenirilor culturale UNESCO.

Un tip special de obiective turistice culturale sunt peșterile cultice, cu picturi rupestre din perioada Paleoliticului Târziu, printre cele mai cunoscute fiind: El Castillo, Altamira, Montespan.

Madridul se poate mândri cu obiective culturale care conduc la dezvoltarea acestui tip de turism. Printre cele mai importante se numară: Palatul Regal, Muzeul Prado, Muzeul Thyssen-Bornemisza și Centro De Arte Reina Sofia.

Barcelona este un loc cu o tradiție și o cultură bine definite. Orașul este capitala regiunii autonome Catalunya și acest lucru se reflectă în peisajul cultural al acestuia. Cel mai important obiectiv turistic de aici este Catedrala Sagrada Familia, măreața capodoperă a geniului Antonio Gaudi. De asemenea sunt de vizitat: Aquarium din Barcelona, Muzeul Pablo Picasso, Parc Guell, Ciutadella și Montjuic, Peștele din Barcelona și Palatul de Muzică Catalană.

Sagrada Família
Foto: travelnoire.com

Curiozități despre Spania:

  • Spania este a doua cea mai populară țară din punct de vedere turistic din lume, după Franța, cu peste 60 de milioane de vizitatori pe an.
  • Limba spaniolă este vorbită de peste 500 de milioane de oameni la nivel global; peste 400 de milioane sunt vorbitori nativi, având limba spaniolă ca limbă natală sau oficială.
  • Magazinele din Spania sunt închise la orele amiezii, pentru ca toți să se bucure de a doua masă a zilei.
  • Chiar dacă La Sagrada Familia este una dintre lucrările importante ale lui Antoni Gaudí, el nu a fost primul arhitect al acesteia. Arhitectul Francisco de Paula del Villar a fost primul selectat pentru a proiecta biserica. Lucrările la biserică au început în 1882 când a fost construită cripta bisericii conform proiectului propus de el. În 1883 proiectul a fost preluat de Gaudi care a făcut schimbări radicale.
  • Faimoasa strada La Rambla din Barcelona este în realitate alcătuită din 5 străzi care s-au alăturat; strada pornește de la Plaça Catalunya și se termină la statuia lui Columb de la malul mării. Din acest motiv, acest bulevard are 2 km lungime și este numit la plural Las Ramblas.
  • Foarte mulți spanioli gătesc pește de Crăciun, lucru explicabil având în vedere faptul că Spania este a doua țară consumatoare de pește din lume. Peștele poate fi prăjit și apoi servit alături de cartofi și ceapă și decorat cu pătrunjel și șofran sau îmbrăcat cu un sos de sherry și piper, iar în unele zone se adaugă și usturoi tăiat foarte fin, ușor călit în ulei.
  • Printre cele mai ciudate festivaluri din lume se numară și Tomatina de Bunol ce are loc în fiecare an în ultima zi de miercuri a lunii august în localitatea Bunol de lângă Valencia. Se încing adevărate bătălii cu roșii, întregul oraș devenind un uriaș cazan cu bulion.
  • Madrid a devenit capitala Spaniei în primul rând datorită poziției sale geografice. Filip al II-lea a ales să mute aici reședința Curții Regale în 1561 pentru a crea un simbol al unificării statului dar și pentru a avea o reședință unde să poată primi rapid corespondența din orice colț al regatului.
  • Potrivit unor estimari, cel mai fin nisip din lume se găsește în Galicia. Senzația simțită atunci când pășești pe acest gen de nisip este ca atunci când pășești pe o țesătură de bumbac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *