sâmbătă,noiembrie 27, 2021

Sparanghelul-sau-hrana-regilor

Sparanghelul este o legumă mai puţin cunoscută şi consumată la noi în ţară, care are efecte nemaipomenite asupra sănătăţii.

Se ştie că sparanghelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani în regiunile mediteraneene. În secolul al II-lea i.H., romanii ştiau deja nu numai cum să-l cultive şi să-l prepare, ci şi cum să-l conserve prin congelare.

Această legumă a căpătat denumirea de “hrana regilor”, datorită faptului că regele Ludovic al XIV-lea a ordonat construirea unor solarii pentru a beneficia tot timpul anului de sparanghel.

Potrivit unor specialişti americani, sparanghelul este considerat ca fiind leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.

 

Beneficiile consumului de sparanghel

1. protejează celulele de radicalii liberi şi toxine datorită glutationului din compoziţie.

2. ajută la reducerea inflamaţiilor şi ameliorarea durerilor.

3. reduce riscul de boli de inimă.

4. ajută la lupta împotriva cancerului de vezică urinară, de sân, de colon, pulmonar, de prostată, ovarian, etc.

5. asigură funcţionarea normală a ficatului.

6. previne infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi.

7. ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase.

8. luptă împotriva radicalilor liberi care cauzează îmbătrânirea şi deteriorarea celulelor.

9. acidul folic şi folaţii sunt extrem de indicaţi în regimul femeilor însărcinate. Carenţa acestora creşte riscul de Spina Bifida (afecţiune congenitală a coloanei vertebrale a fătului) şi de anencefalie, malformaţie caracterizată prin absenţa cerebelului şi a encefalului.

10. previne osteoporoza şi osteoartrita.

11. efect diuretic.

12. creşte rezistenţa organismului la oboseală.

 

 

 

sursa foto: supertoinette.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *