Spune-i copilului că este frumos!Mă trezesc adesea dimineaţa lângă puiul meu (că de aproape un an împărţim aproape în fiecare noapte acelaşi pat, deşi până la 4 ani nu era neapărat o regulă 🙂 ) şi pur şi simplu mă minunez de cât este de frumos.

Mulţi părinţi consideră că nu trebuie să le spună acest lucru copiilor lor, că nu fumuseţea fizică este cea mai importantă, că poate devine copilu’ narcisist. Ok, de acord nu faci din acest lucru un scop în viaţă, însă copilul trebuie să ştie că este frumos! Trebuie să îşi iubească corpul său firav sau grăsuţ, perişorul de pisică sau bogat de nu poţi băga pieptenul în el, ochişorii cafenii sau albaştri.

Oricum ar fi, este frumos! Este frumos aşa cum este el! Şi el trebuie să ştie lucrul acesta, să fie conştient de calităţile sale, dar şi de defectele care îl fac special, nu inferior celorlalţi. Trebuie să fie mândru de el aşa cum este şi niciodată să nu sufere de complexe inutile şi dăunătoare, mâncătoare de stimă de sine, generatoare de frustrare!

Copiii nu se nasc cu o capacitate cognitivă. Ei pe parcurs îşi dezvoltă această latură. Copiii nu fac diferenţa la început între ceea ce este bine şi rău, între adevăr şi minciună, între bine şi rău. Ei iau de bun ceea ce li se spune şi…cam atât. Dacă mai ales tu, ca părinte, îi vei spune că este urâţel, sau că nu este bun de nimic, sau că este rău…el va crede acest lucru şi va rămâne cu această percepţie despre sine. Iar această părere îl va marca o viaţă întreagă. Iar lupta sa pentru a deveni cel mai bun şi a demonstra că te-ai înşelat în privinţa lui, sau obsesia pentru a avea un corp perfect, ori complexul că nu are ochii verzi smarald ca ai fratelui, îl vor acapara cu totul şi vor pune stăpânire asupra liniştii lui.

De ce să nu se iubească aşa cum este el? De ce să nu se placă pentru ceea ce este el? De ce să nu îşi respecte corpul care îl ajută să facă atâtea lucruri: să meargă, să alerge, să iubească, să aducă pe lume fiinţe minunate care îi seamănă?

Aşadar, spune-i copilului tău că este frumos ori de câte ori simţi să faci acest lucru. Dacă o simţi de 10 într-o zi, fă-o! Dacă o simţi când doarme, fă-o! Nu îl priva de acest sentiment de a se simţi iubit şi frumos, minunant şi unic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *