stafidele
Foto: vetstreet.com

Istoric, stafidele sunt cunoscute încă din primele zile ale civilizației, existența lor fiind menționată de câteva ori și în Vechiul Testament.

Responsabili pentru extinderea popularității stafidelor în lumea de vest sunt fenicienii și egiptenii. Armenii și fenicienii au fost cei care au folosit intens stafidele, aveau podgorii întinse pentru obținerea strugurilor din care făceau stafidele pentru a le comercializa.

În perioada 218-203 î.Hr., Hannibal, unul dintre cei mai mari lideri militari din istorie, își hrănea trupele cu stafide.

În 154 î.Hr., în Roma antică, stafidele erau folosite ca recompense în competițiile atletice, pentru plata impozitelor sau ca troc.

În anul 100, marele gurmand Marcus Gavius ​​Apicius este primul autor din lumea antică care a scris o carte de bucate în care a inclus o rețetă pentru un mic sufleu de pește și mânzat prăjit, în care ingredientul cheie au fost stafidele.

În anul 1700 se stabilește un „comerț triunghiular” între America, Africa și Europa. Pe lângă schimbul de zahăr, rom, și sclavi, stafidele reprezintă un element de bază în acest comerț.

stafidele
Foto: mulher.com.br

Producția de stafide se răspândește pe scară largă începând cu anul 1900 trecând barierele Mării Mediterane și California, spre Australia și Chile.

Astronautul Scott Carpenter a devenit în anul 1962 prima persoana care transporta și consuma stafide în spațiul cosmic.

Safidele reprezintă un aliment versatil, conțin o cantitate semnificativă de fibre, minerale (fier, cupru, magneziu, bor, calciu), glucoză, fructoză, substante azotate, acizi, (oleanolic, acid tartric) și vitamine (B1, B2, B5).

stafide
Foto: glykesistories.gr

 

Beneficiile consumului de stafide:

  1. oferă multă energie organismului.
  2. are efect calmant asupra sistemului nervos.
  3. benefic pentru sănătatea inimii și a plămânilor.
  4. ajută la absorbția bună a vitaminelor, a elementelor nutritive și a proteinelor în corp.
  5. are un efect laxativ și tratează constipația.
  6. elimină mai rapid toxinele din organism.
  7. revitalizează organismul și consolidează sistemul imunitar.
  8. ajută la formarea celulelor roșii din sânge.
  9. combate anemia și ajută la vindecarea rănilor.
  10. bun remediu în tratamentul bolilor de inimă, afecțiunilor de rinichi, în tulburările tractului gastro-intestinal.
  11. îmbunătățește sănătatea cavității bucale și a dinților.
  12. previne formarea cariilor.
  13. combate dezvoltarea infecțiilor și a bacteriilor.
  14. contribuie la scăderea riscului de apariție a problemelor dentare.
  15. ajută la întărirea sistemului cardiovascular.
  16. ajută la combaterea anemiei.
  17. ajută la normalizarea sistemului nervos și creșterea imunității.
  18. menține sănătatea sistemului osos.
  19. protejează ochii de atacul radicalilor liberi.
  20. scade riscul de a dezvolta boli oculare grave cum sunt cataracta, degenerescența maculară.
  21. ajută în tratamentul infecțiilor.
  22. scade aciditatea în organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *