sâmbătă,decembrie 4, 2021

Ștevia și beneficiile ei pentru sănătate

ștevia
Foto: bedo.ro

 

Apreciată încă de pe vremea tracilor, ștevia este o plantă dulce-acrișoară care ocupă un loc bine-meritat în bucătăria tradițională. Planta crește pretutindeni, pe toate meleagurile și este atât de răspândită pe tot globul, încât şi specialiştilor le este greu sa spună unde şi când a apărut. Cert este că se află încă dinainte de Hristos, dovadă fiind unele ritualuri păgâne care întrebuinţează frunzele de ştevie.

De secole planta este folosită de indienii Guarani din Paraguay atât pentru hrană cât și pentru tratarea anumitor afecțiuni. Primele cercetări ştiinţifice serioase au fost efectuate abia în anul 1889 de chimistul Rebaudi din Paraguay și Moises Santiago Bertoni, om de ştiinţă italian.

Până în anul 1900 ștevia a crescut în sălbăticie, fiind utilizată doar de băştinaşii care au trăit în apropierea habitatului său natural. Treptat, după anul 1900, s-a început producţia agricolă a plantei, astfel ștevia devenind accesibilă într-un spectru tot mai larg.

 

Ștevia conține vitaminele A, C, E și K, săruri minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier și zinc, fibre, oxalați și acid tartric.

 

Beneficiile consumului de ștevie:

  1. curăță organismul de toxinele adunate în decursul iernii.
  2. previne și combate astenia de primăvara.
  3. reglează nivelul zahărului din sânge.
  4. accelerează tranzitul intestinal, ușurează digestia și elimină deranjamentele stomacale.
  5. reduce tensiunea arterială.
  6. combate obezitatea.
  7. stimulează și fortifică sistemului imunitar.
  8. combate constipația.
  9. ajută la combaterea tusei, pneumoniei, tuberculozei.
  10. previne și tratează – acneea, ridurile, eczemele, dermatita.
  11. contribuie la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului.
  12. combate scorbutul.
  13. stimulează energia mentală și fizică.
  14. luptă împotriva bacteriilor care provoacă cariile dentare.
  15. ajută la scăderea în greutate.
  16. reglează nivelul de zahăr din sânge.
  17. reglează nivelul colesterolului.
  18. ajută în tratarea unor boli de piele precum pecinginea sau bubele dulci.
  19. combate mătreața și ajută la regenerarea firelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *