Stii ce fel de temperament are bebelusul tau?

Se spune ca fiecare copil este unic, dar bebelusul tau poate fi incadrat intr-unul dintre cele patru tipuri temperamentale: coleric, sangvinic, melancolic, flegmatic.
Personalitatile diferite au nevoie de abordari parentale diferite. Daca vrei sa stii in ce categorie se incadreaza micutul tau, citeste caracteristicile fiecarui tip in parte si afla cum sa-i potentezi calitatile si cum sa-i temperezi defectele.
Colericul
Acest bebelus cere foarte multa atentie si este destul de obositor. Impulsiv si irascibil, neastamparat si agitat, acestui copilas ii este usor de distras atentia. Chiar daca are tendinta de a se angaja tot timpul in cate o activitate, o paraseste repede in favoarea alteia. Nu sta locului o clipa, nu mananca linistit, doarme in reprize scurte. Acest copil reactioneaza energic si isi clameaza nevoile extrem de zgomotos: tipa si devine nerabdator cand ii este foame, fiind intolerant fata de neajunsuri.
Sfaturi pentru parintii cu copil coleric
Cel mai important lucru este ca ambii parinti sa fie personae extrem de calme, in compensatie. Chiar daca tendinta general valabila este ca acestia sa se simta vinovati pentru starea de neliniste excesiva a copilului, acest sentiment de culpabilitate trebuie inlaturat imediat, pentru ca nu face altceva decat sa duca la inadecvare si anxietate.
Sangvinicul
Vesel, mereu cu gurita pana la urechi, sangvinicul este un copil usor de crescut. Cu el nu ai probleme: se adapteaza usor la schimbarile de situatie si are, de obicei, o stare de spirit buna. Este echilibrat, fericit, jovial, zambeste persoanelor cunoscute si indrazneste sa se apropie si de straini daca se simte in siguranta. Programul lui este ideal: mananca sI doarme bine, accepta usor diversificarea, mai face si nazuri, dar, in general, te poti considera fericita. Cand se confrunta cu un disconfort (ii este foame, are scutecul ud, e transpirat sau pur si simplu nu mai vrea sa stea singur in patut) reactioneaza prompt si sonor. Daca e agitat, de obicei gaseste singur modalitati de a se calma.
Sfaturi pentru parintii cu copil sangvinic
Este foarte simplu sa fii parintele unui astfel de copil, este o experienta plina de satisfactii. Fiind echilibrat, calm si bine dispus, nu este nevoie de tratamente speciale pentru a-i intra in voie, insa trebuie sa-i aloci mult timp pentru joaca. Acest copil invata foarte repede, este avid de cunoastere, e ca un burete care absoarbe toate informatiile. De aceea este bine sa stai cat mai mult cu el, sa-i vorbesti, sa-i citesti (nu-ti fie teama ca nu intelege nimic: el e fericit sa-ti auda vocea). E sociabil s i receptiv s i se acomodeaza usor diferitelor situatii.
Are nevoie de jucarii colorate, care fac zgomot, se misca. cere foarte multa atentie si este destul de obositor. Obisnuiti-l treptat cu o rutina si respectatI apoi ce ati stabilit. Sangvinicul este un copil usor de crescut, fiind mereu vesel. Citeste-i, vorbeste-i sI cumpara-i cat mai multe jucarii colorate.
Melancolicul
Nesociabil, melancolicul se adapteaza greu, ii place rutina si nu accepta usor persoanele necunoscute. {i cand va fi mare va aborda viata cu precautie. Nu foarte activ fizic, acest bebelus prefera sa priveasca ce se intampla in jurul lui, sfios si docil. Foarte atasat de mama (sau de persoana cu care petrece cel mai mult timp), melancolicul are tendinta de a nu se manifesta foarte zgomotos la disconfort. Nu protesteaza atunci cand nu ai timp pentru el, ci isi gaseste singur caI pentru a se alina.
Sfaturi pentru parintii cu copil melancolic
Melancolicul este peste masura de sensibil, de aceea parintii nu trebuie sa-l suprasolicite, dimpotriva, este necesar sa-i asigure un program zilnic cat mai calm, lipsit de evenimente neprevazute.
Se acomodeaza greu cu schimbarile, care il coplesesc si il dezorienteaza. Este suspicios fata de situatiile care nu-i sunt familiare, de aceea e bine sa eviti orice presiune. Pentru a nu suprasolicita copilul, incearca sa inveti semnalele pe care cel mic ti le transmite: prea mult, prea zgomotos, prea colorat.
Uneori, experiente tactile, olfactive sau auditive (obisnuite pentru altii) pot fi coplesitoare pentru micul melancolic. Cuvantul de ordine este rabdare. Bebelusul cu acest temperament poate deveni foarte usor impresionabil, si atunci va plange, demascandu-si sensibilitatea exagerata.
Flegmaticul
Prudent, chibzuit, se acomodeaza greu la situatii noi. Priveste oamenii sau situatiile care nu-i sunt familiare cu ochi sceptici. E rabdator, linistit si nu isi iroseste puterile. De aceea, nu plange prea tare pentru a-si semnala prezenta. E consecvent si nu-I poti distrage atentia usor, ci persista in activitatile alese de el.
Adora rutina, preferand sa urmareasca cu strictete programul de peste zi. Nu se adapteaza la experiente noi, de aceea vei intampina dificultati in introducerea alimentatiei diversificate, in schimbarea orei de masa sau de somn si Doamne fereste sa-I aduci o bona noua!
Sfaturi pentru parintii cu copil flegmatic
Acest copil este fericit daca traieste intr-un mediu organizat, bine structurat. Acesta ii confera un sentiment de siguranta si ordine. Parintii trebuie sa se straduiasca sa mentina un echilibru, dar, in acelasi timp, sa fie suficient de flexibili pentru a-i permite copilului sa se adapteze, cand e cazul. Spre deosebire de melancolic, acest copil are nevoie de stimuli: zgomote, lumini, miscare. Pentru ca are tendinta de a se cufunda intr-o lume imaginara, micul flegmatic trebuie adus cu picioarele pe pamant.
Parintii au datoria de a-l ajuta sa se concentreze, sa-i mentina treaza atentia cu papusi fosnitoare, jucarii zornaitoare, carusele colorate, sa-l indemne sa descopere lumea transformand plimbarea obisnuita in parc intr-o adevarata expeditie Melancolicul se adapteaza dificil si seamana la viteza cu o dragalasa broscuta testoasa. Ai rabdare cu el si accepta-I ritmul. Flegmaticul este prudent sI adora sa aiba o rutina. Transforma-I banala plimbare in parc intr-o adevarata aventura.
mami.ro