Strugurii – darul din natură cu numeroase proprietăți terapeutice


După portocale, strugurii sunt cele mai cultivate fructe de pe pământ. Istoria acestui fruct popular merge în timp, cu 8.000 de ani în urmă, când vița de vie a fost cultivată pentru prima dată în zona în care astăzi este Orientul Mijlociu.
Beneficiile pentru sănătate ale strugurilor includ capacitatea lor de a trata diferite afecţiuni precum constipaţia, indigestia, oboseala, tulburările renale, degenerescenţa maculară sau prevenirea cataractei.
Strugurii, unul dintre cele mai populare și delicioase fructe, sunt surse bogate de vitamine A, B1, B2, B6, C, PP și K, acid folic, săruri minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc, zaharuri (glucoză şi levuloză), taninuri, polifenoli şi fibre.
Beneficiile consumului de struguri:
Astm: Datorită valorii terapeutice binecunoscute, strugurii pot fi folosiţi ca un remediu pentru astm. Puterea de hidratare a strugurilor este mare şi crește umiditatea prezentă în plămâni, reducând astfel evenimentele astmatice.
Sănătatea oaselor: Strugurii sunt o sursă minunată de micronutrienţi, importantă în formarea și întărirea oaselor. Un consum regulat de struguri poate preveni debutul osteoporozei.
Bolile de inimă: Strugurii cresc nivelul de oxid nitric în sânge, care împiedică formarea cheagurilor de sânge. Prin urmare, strugurii sunt o modalitate eficientă de a reduce șansele de atacuri de cord. În plus, antioxidanții prezenți în struguri previn oxidarea colesterolului LDL, care blochează vasele de sânge. Strugurii conţin un număr ridicat de flavonoide, care le dau culoare, dar, de asemenea, sunt antioxidanţi foarte puternici. Cei doi compuși, resveratrol și quercetin, anulează efectele radicalilor liberi care amenință corpul. De asemenea, aceste două flavonoide antioxidante acționează pentru a reduce agregarea de trombocite și filtrul de toxine din sange.
Migrene: Sucul de struguri este un remediu important pentru vindecarea migrenelor. Ar trebui să fie băut dimineața devreme, fără a se amesteca cu apă. Sucul de struguri și extractul din semințe de struguri sunt considerate soluţii eficiente pentru alungarea migrenelor.
Constipaţie: Strugurii sunt foarte eficienţi în depășirea și eliminarea constipație. Sunt clasificaţi ca aliment laxativ, deoarece conțin acid organic, zahăr și celuloză.
Indigestie: Strugurii joacă un rol important în tratarea dispepsiei. Aceștia pot contribui la vindecarea indigestiei și iritației stomacale. În plus, sunt un aliment ușor.
Oboseala: Sucul de struguri albi completează conținutul de fier din organism și previne oboseala. Anemia este o problemă reală pentru multe persoane, și consumul de struguri poate ajuta la menținerea nivelul de fier și minerale echilibrat în organism.
Dantură: Potrivit unui studiu recent, vinul roșu și extractul de semințe de struguri poate ajuta la prevenirea cariilor.
Tulburările renale: Strugurii pot reduce substanțial aciditatea acidului uric și ajută, de asemenea, la eliminarea acidului din sistem, reducând astfel stresul și presiunea asupra rinichilor. Deoarece strugurii au un conținut ridicat de apă, induc urinarea, care ajută la eliminarea acidului uric.
Colesterolul sanguin: Strugurii conțin un compus numit pterostilben care are capacitatea de a scădea valorile colesterolului. Mai mult decât atât, saponinele prezente în coaja strugurilor pot preveni, de asemenea, absorbția colesterolului.
Activitatea antibacteriană: Strugurii roșii au puternice proprietăți antibacteriene și antivirale care protejează de infecții. Ele prezintă proprietăți antivirale puternice împotriva virusului poliomielitei și al virusul herpes simplex.
Cancerul de sân: Într-un studiu recent s-a descoperit că sucul de struguri negri contribuie la prevenirea cancerului de sân. Într-un cadru experimental, s-a constatat reducerea semnificativă a masei tumorale mamare la sobolani, după ce aceștia au fost hrăniți cu suc de struguri.
Boala Alzheimer: Resveratrolul, un polifenol cu rol benefic prezent în struguri scade nivelurile peptide beta-amiloidale, la cei care suferă de boala Alzheimer. Studiile sugerează că strugurii pot îmbunătăți sănătatea creierului și pot întârzia apariția bolilor degenerative neuronale.
Degenerescența maculară: Strugurii pot preveni pierderea vederii cauzată de vârstă sau degenerescența maculară. Studiile au arătat că trei porții de struguri pe zi pot reduce riscul degenerescenței maculare cu peste 36%.
Sistemul imunitar: Nivelurile ridicate de vitamina C, K și A din struguri oferă un impuls sănătos sistemului imunitar, ceea ce înseamnă risc redus de a dobândi probleme grave de sanatate sau răceli.
Prevenire cataractă: Flavonoidele prezente în struguri conțin antioxidanți care pot reduce și totodată lupta împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Printre aceste daune se numără: cataracta, bolile cardiovasculare, problemele legate de înaintarea în vârstă.
Proprietăți de prevenire a cancerului: Strugurii s-au dovedit a avea puternice proprietăți anti-cancer datorită efectului antiinflamator de resveratrol. Este deosebit de eficient în reducerea șanselor de cancer colorectal si a cancerului de sân. Sucul de struguri nu numai că previne riscul de cancer, dar suprimă creșterea și propagarea celulelor canceroase.