Sucuri de legume pentru diferite afecţiuni
Foto: kadinvekadin.net

Hreanul

Pentru că este deosebit de iute, nu se foloseşte sucul. Hreanul se rade foarte fin şi se amestecă cu zeama de la 2-3 lămâi. Din această compoziţie se iau de două ori pe zi câte o jumătate de linguriţă. Hreanul măreşte pofta de mâncare, îmbunătăţeşte digestia, previne formarea calculilor renali şi edemul, anemia şi reumatismul.

Hreanul lichideaza procesele congestive. Cu ajutorul hreanului se tratează şi chiar se vindecă afecţiunile cardio-vasculare şi vederea slăbită. De asemenea, hreanul este şi un bun remediu cosmetic – înlătură petele de pigmentare şi chiar aluniţele sau pistruii. Dupa ce se bea preparatul din hrean şi lămâie, nu trebuie consumată imediat apă, deoarece anulează efectul preparatului.

Usturoiul

Usturoiul, care mai este numit antibiotic verde, panaceu etc., abundă în uleiuri eterice, compuşi de zot şi vitamina C. Usturoiul verde aduce organismului un aport însemnat de vitamina C, provitamina A (caroteu), iar usturoiul matur (căpăţâna) este mai bogat în vitaminele B1, B2, PP.

Calităţile curative ale usturoiului sunt întărite şi de conţinutul ridicat de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier şi fosfor. Efectele benefice ale usturoiului sunt numeroase: reduce tensiunea arterială, sporeşte pofta de mâncare, previne bolile infecţioase, gripa şi chiar tuberculoza. S-a demonstrat că persoanele care consumă mult usturoi (mai ales în mod frecvent) sunt foarte rar atinse de ateroscleroză, infarct sau congestie cerebrală.

Usturoiul este un puternic mijloc profilactic împotriva cancerului cavităţii bucale, tubului digestiv şi intestinului. Bolnavii de ulcer gastro-duodenal şi de gastrite trebuie să fie atenţi la utilizarea usturoiului.

Ceapa

Ceapa are o acţiune antibacteriană foarte puternică şi este extrem de bogată în vitaminele A, B1, B2, K si PP. Ceapa verde (frunzele) conţine o mare cantitate de vitamina C. Necesarul zilnic de vitamina C al unui om poate fi acoperit cu 80-100 g ceapă verde.

Ceapa uscată conţine până la 66% carbohidraţi, precum şi compuşi de sulf şi hormoni de creştere, care reduc nivelul de glucide din sânge. Calităţile preţioase ale cepei se datorează substanţelor bioactive. Sucul de ceapă proaspăt preparat stimulează funcţionarea vezicii biliare, a inimii, reduce tensiunea arterială şi este un excelent mijloc pentru combaterea aterosclerozei (normalizează conţinutul de colesterol în sânge), combate gazele din tubul digestiv şi, de asemenea, întăreşte părul şi unghiile. În plus, albeşte şi curăţă petele de pe piele.

Medicina populară consideră ceapa drept remediu sigur pentru problemele tipic bărbăteşti (stimulator al activităţii sexuale masculine).

Iată câteva sugestii pentru utilizarea cepei ca remediu:

– în ateroscleroză: se va lua de trei ori pe zi câte o lingură din amestecul preparat din suc de ceapă şi miere, în părţi egale;
– în hipertrofia prostatei: se va mânca la cină câte o ceapă mică;
– în guturai: se înmoaie tampoane de vată în suc de ceapă şi se introduc, câte unul, în fiecare nară.

Prazul

Prazul este bogat în polizaharide, fitoncide, vitaminele B, C, PP, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu. Sucul de praz are calităţi mai puţin evidente decât cel de ceapă sau usturoi. Persoanele sănătoase pot consuma praz în orice cantitate.

Înainte de orice, prazul este recomandat ca diuretic. De asemenea, este foarte potrivit pentru a fi introdus în dieta diabeticilor. Se va bea, în acest caz, câte un pahar (cca 80-100 ml) de suc de praz, de trei ori pe zi, înaintea meselor.

Sucul de praz, puţin încălzit, este un uşor laxativ. În acest scop se bea seara, la culcare cca 100 ml suc de praz încălzit.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *