Tamarillo – tomata din pom care îmbunătăţeşte metabolismul şi reduce colesterolul


Tamarillo este un fruct originar din America Centrală şi de Sud. Se numără printre alimentele consumate cândva de incaşi, cunoscute la acea vreme drept „tomate de arbust“, dată fiind asemănarea dintre cele două.
Astăzi, este cultivat în grădini și mici livezi de producție locală, fiind unul dintre cele mai populare fructe din aceste regiuni. Tamarillo se mai cultivă în zonele subtropicale din întreaga lume, cum ar fi Rwanda, Africa de Sud, India, Hong Kong, China, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă. Fructul este larg răspândit în Noua Zeelandă şi Portugalia, unde există numeroase plantaţii comerciale care produc pentru export.
Fructele cresc grupate în mănunchiuri, într-un arbust veşnic verde, ce nu depăşeşte 6 metri înălţime. Fructele au forma asemănătoare cu cea a unui ou și au aproximativ 4-10 centimetri lungime. Culoarea lor variază de la galben și portocaliu până la roșu și violet. Uneori, au dungi negre, longitudinale. Fructele roşii sunt mai acrişoare, iar cele galbene și portocalii sunt mai dulci. Pulpa are o textură fermă și conține mai multe semințe mari decât o roșie. Fructul este picant, uşor dulce şi poate fi comparat cu kiwi, roşiile sau fructul pasiunii.
În medicina tradiţională, tamarillo este recomandat pentru numărul impresionant de minerale pe care le oferă organismului. Este bogat în provitamina A (betacaroten) care îi dă fructului culoarea roşiatică, vitaminele B6, C şi E, antioxidanţi, fier, potasiu, magneziu, fosfor şi fibre.
Beneficiile consumului de tamarillo:
- menţine o vedere bună şi o piele sănătoasă.
- previne cancerul.
- ajută la controlul tensiunii arteriale.
- asigură buna funcţionare a sistemului nervos.
- luptă împotriva bolilor de inimă.
- fiind o sursă importantă de fier, este benefic în timpul sarcinii.
- ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar.
- scade tensiunea arterială.
- asigură regenerarea celulară.
- luptă împotriva maladiilor mai severe, cum ar fi boala Parkinson.
- ajută la reducerea stresului oxidativ, care poate duce la accident vascular cerebral.
- previne constipaţia şi cancerul de colon.
- reduce nivelul colesterolului.
- îmbunătăţeşte metabolismul şi rezistenţa oaselor.
- ajută radicalii liberi în lupta care cauzează cancer.
- luptă împotriva cataractei.
- ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge în diabetul zaharat de tip II.
- poate accelera rezultatele de pierdere în greutate.
- tratează amigdalele inflamate.