Tarhonul – planta minune care ajuta la regenerarea ficatului


Tarhonul este o plantă condimentară, extrem de aromată care îşi are originea în Rusia şi Mongolia, unde a fost descoperită pentru prima dată, dar a fost găsită în stare sălbatică şi în America de Nord. Aceasta s-a răspândit rapid în Emisfera Nordică de la Estul Europei până la Asia Centrală, Asia de Est, India, vestul Americii de Nord şi Nordul Mexicului. Acum tarhonul este plantat în aproape toată lumea.
Numele tarhonului în limba latină, „Artemisia drancunculus” înseamnă dragon mic, acesta fiind denumit aşa în Evul Mediu, tocmai pentru că ajută la tratarea muşcăturilor veninoase de şarpe.
Chinezii pomenesc tarhonul prima dată în anul 2000 înainte de Hristos iar în Evul Mediu, arabii foloseau tarhonul atât ca plantă condimentară, cât şi ca plantă medicinală.
Începând cu secolul al Xlll-lea, tarhonul este preluat din Franţa de către italieni. Astăzi niciuna din bucătăriile tradiţionale din Italia sau Franţa nu poate fi concepută fără a folosi această plantă.
Se spune că în timpul domniei lui Ludovic al XlV-lea, Regele Soare, administratorul grădinilor sale, Jean de la Quintinie, a luptat pentru cultivarea cât mai largă a tarhonului în grădinile palatului.
Tarhonul are o aromă duplicitară, combinând gustul dulce pătrunzător cu cel dulce piperat, asemănător anasonului.
Tarhonul conţine săruri minerale, pectină, celuloză, substanţe azotoase, ulei eteric, acetaldehidă, cumarină, vitaminele B1 și C. Uleiul eteric conţine estragol. Acest ulei se află nu numai în tulpini, frunze și flori, ci și în rădăcini, practic întreaga plantă fiind uleioasă și aromată.
Beneficiile consumului de tarhon:
- ajută la creşterea poftei de mâncare.
- benefic pentru lupta împotriva anorexiei.
- alungă oboseala.
- tratează afecţiunile gingivale.
- reduce durerile stomacale.
- stimulează secreţia bilei.
- ajută la eliminarea toxinelor din corp.
- combate infecţiile.
- stimulează digestia.
- reglează şi stimulează funcţia gastrică.
- ajută la asimilarea substanţelor nutritive.
- îmbogăţeşte mâncarea, dându-i gust.
- reglează ciclul menstrual şi ovulaţia, luptând astfel împotriva infertilităţii.
- calmează natural simptomele sindromului premenstrual.
- întăreşte imunitatea organismului, protejându-l de infecţii.
- conduce la reducerea naturală a temperaturii corpului cu 1-2 grade pe oră (de la sugari până la adolescenţi dar şi la persoanele în vârstă).
- luptă împotriva paraziţilor intestinali.
- stopează îmbătrânirea prematură.
- elimină stările de oboseală.
- contribuie la creşterea secreţiilor bilei, sprijină digestia şi accelerează procesul de eliminare a toxinelor.