Pentru ca suntem in Post, pentru cina din aceasta seara am zis sa le gatesc „altceva” baietilor mei. Mi-am adus aminte de vizita mea in Franta de acum cativa ani si de tarta delicioasa cu anghinare pe care am savurat-o. Iata mai jos ce a iesit 🙂

Ingrediente :

  • aluat: 360 de grame de faina, 1 lingurita de sare, 10 grame de drojdie proaspata, 200-220 de ml. de apa calduta, 50 de ml. de ulei de masline
  • 1 ceapa mare
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 8 linguri de otet balsamic
  • 4 linguri de miere
  • 2 catei de usturoi
  • 100 g quinoa
  • optional: 1 ceapa rosie mica
  • sare si piper
  • 1 cana (250-300 ml.)  de anghinare prefiarta sau de la borcan
  • optional: 100 de grame de mozarella (daca nu optati pentru o varianta de post a tartei)

tarta cu anghinare

Preparare :

Se framanta un aluat neted din 360 de grame de faina, 1 lingurita de sare, 10 grame de drojdie dizolvata in 200 de ml. de apa calduta (daca e nevoie de 1 lingura de apa calduta in plus, adaugati-o, trebuie sa se obtina un aluat ca de paine). Se aseaza aluatul intr-un castron uns cu ulei si se lasa sa se odihneasca 30 de minute intr-un loc caldut.

In timpul in care aluatul se odihneste, profitam si pregatim umplutura: Ceapa se taie in cuburi mari si se pune la sotat in 3 linguri de ulei de masline, adaugand de la inceput 1 lingurita de sare su 1 catel de usturoi fin tocat. Se caleste pe foc mic pana se inmoaie ceapa. Se adauga mierea de albine si se amesteca bine. Se adauga otetul balsamic si 50-60 ml. de apa fierbinte. Quinoa se pune in apa pentru aproximativ 15 minute si apoi se adauga peste amestecul rezultat.

Se fierbe pe foc mic aproximativ 5 minute. Se trage deoparte, se adauga piper macinat  si se lasa sa se raceasca.

Daca hotarati sa folositi si ceapa rosie (care are rolul de a da un aspect mai frumos tartei) aceasta se taie pestisori si se soteaza intr-o craticioara cu 1 lingura de ulei de masline impreuna cu 1 catel de usturoi intreg, pe foc mic. Se caleste pana ce ceapa se inmoaie si devine sticloasa apoi se trage craticioara deoparte si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce aluatul s-a odihnit si umplutura s-a racit, se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius si putem trece la asamblarea tartei:

1. Se intide cu sucitorul aluatul intr-o foaie mare, cu aspect aproximativ rotund si grosimea de 5-6 mm.

2. Se aseaza aluatul intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se adauga umplutura si anghinarea.

Tarta se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius si se coace timp de 25-30 de minute, pana cand se rumeneste frumos. Deasupra am presarat firisoare de ceapa verde. Este mult mai buna, daca se adauga deasupra si mozarella.

Se lasa sa se raceasca si se serveste calduta sau rece.

Sa aveti pofta!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *