Tartă cu dovleac

Ingrediente:
- 250 g făină
- 100 g ulei de struguri
- 1/2 linguriţă zahăr pudră
- 1 ou
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 700 g dovleac
- 120g smântână
- 120 ml lapte
- 170 g zahăr brun
- 1/2 linguriţă de scorţişoară
- un vârf de cuţit de praf de ghimbir
- 3 ouă
Mod de preparare:
Aluatul de plăcintă se pregăteşte din făină, zahăr pudră, un vârf de cuţit de sare, ulei şi se amestecă cu o spatulă de lemn sau direct cu mâna până când aluatul capătă consistent unui pesmet.
Apoi se adaugă oul şi zeamă de lămâie. Dacă este necesar, se adaugă apă şi formăm o minge din aluatul rezultat. Acesta se înfăşoară într-o folie de plastic şi se lasă a frigider pentru a se odihni, aproximativ 30 de minute.
În acest timp, dovleacul curăţat, decojit, tăiat în cuburi, se pune într-o oală cu un fund gros, se adaugă 100 ml de apă, se acoperă şi se fierbe la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau până când dovleacul este fraged.
Dovleacul se scurge bine, se transferă într-un castron separat, se adaugă smântână, lapte, zahăr brun, scorţişoară, praf de ghimbir, ouă şi se amestecă bine.
Pe planşeta de lucru presărată cu făină se întinde o grosime de aluat de jumătate de cm şi puţin mai mare decât dimensiunea tăvii de copt. Aluat se întinde peste tavă, se nivelează bine marginile după forma ei, iar excesul de aluat se taie.
Apoi peste aluat se toarnă amestecul de dovleac. Se coace în cuptorul preîncălzit la nivel mediu, la 180 ° C timp de aproximativ o oră.