Te-ai reîntors la serviciu? Nu te învinovăți!

0

E normal ca într-un final să îți reiei slujba și să te întorci la locul tău de muncă. Unele mame o fac la vârsta de un an a celui mic, altele la doi ani. Unele mame se simt vinovate, dar nu au încotro. Iată cum poți face trecerea fără ca bebe să sufere.

Nu te gândi că ți-ai abandonat copilul. Ar fi bine să vezi și cealaltă parte a paharului. Va avea posibilitatea să întâlnească alte persoane, alți copii, alte locuri. Să aibă alte activități și alte obiceiuri. Este o primă fază către autonomie pe care i-o oferi și care trebuie pregătită cât mai bine, atât pentru tine, cât și pentru el.

Ce cale alegi

Este foarte important pentru dezvoltarea lui fizică, psihică și mentală, pe ”mâna” cui îl lași. Soluția este importantă în egală măsură și pentru tine. Dacă tu vei fi mulțumită cu alegerea făcută și copilul tău va simți acest lucru și va accepta cu ușurință. Invers, dacă te va simți nefericită, dacă te vei învinovăți sau vei fi neliniștită și el se va adapta mai greu.

Trecere treptată

Pentru ca cel mic să nu sufere în perioada cât este departe de tine începe înțărcarea cu trei săptămâni înainte dacă încă îl alăptezi. Înlocuiește progresiv alăptarea la sân cu biberonul. Mai poți păstra două alăptaturi dimineața și seara. Începi să lipsești câteva ore de acasă ca apoi să vadă că revii și să nu simtă că l-ai părăsit. În acest timp lasă-l cu o persoană de încredere care va sta și pe viitor cu el. Fă acest lucru progresiv, ca să se obișnuiască cu persoana care te va înlocui.

Cum să nu sufere despărțirea

Explică-i clar ce se va schimba și de ce. Mergeți împreună în locurile noi unde se va duce, dacă este o creșă sau o grădiniță. Fă-i cunoștință cu personalul sau persona care va sta cu el. După ce ai început serviciul când îl lași sau îl iei pe cel mic, discută câteva minute cu persoana care are grijă de el, informându-te exact ce a făcut și ce nevoi are cel mic. Lasă-l cu câteva jucării de acasă ca să nu simtă că e departe de locurile cunoscute. Îi poi lăsa o eșarfă de-a ta, ca să simtă mirosul cu care s-a obișnuit. Astfel se va simți în siguranță.

Profită de fiecare moment

Cât ești pe drum vorbiți ca să îi dai senzația că sunteți cât mai mult timp împreună. Mai ales seara, profită de fiecare moment și stați împreună. Bebe va simți oboseala ta, îți va solicita atenția, fiindcă el nu înțelege tensiunile profesionale de la serviciu. De aceea, e bine să le lași deoparte. Când ajungi acasă, relaxează-te, chiar dacă nu e ușor, măcar până se culcă bebe. Cât ești cu el la masă, la baie, sau la plimbare, lasă totul deoparte.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *