Țelina și beneficiile ei pentru sănătate

telina
Foto: mancare.ro

Țelina își are originea în bazinul mediteranean, fiind cultivată de mii de ani. Planta, aflată astăzi în culturile de legume, provine dintr-o formă sălbatică ce creştea pe terenurile saline şi mlăştinoase din lungul litoralului mediteranean şi din Caucaz. Din acest strămoş au derivat soiurile selecţionate care se cultivă în toată lumea pentru frunze sau rădăcini. Încă de acum 3000 de ani, forma sălbatică a intrat în cultură, fiind consemnată în scrierile filosofilor şi medicilor greci şi romani drept un medicament deosebit de preţios.

Pornind de la faraoni, ajungând în Grecia antică, și până în America de Nord, țelina a parcurs un drum lung fiindu-i în tot acest timp întrebuințate mai toate resursele naturale.

Poetul grec Homer o menţionează în poemele sale epice „Iliada“ şi „Odiseea“ ca o plantă sfântă, ţinând seama de calităţile ei terapeutice. Achile, eroul din Iliada, a folosit-o pentru a vindeca bolile căpătate de caii săi superbi.

Frunzele de ţelină erau folosite la împodobirea capului învingătorilor din jocurile ţinute, la intervale de 4 ani, în cetatea Nemeea din Peloponez (sudul Greciei). Aceste festivităţi au început din anul 573 î.H. în cinstea lui Hercules. Frunzele de ţelină aveau un rol similar cu frunzele de dafin care încununau pe câştigătorii jocurilor Pythiene. În unele zone ale Imperiului Roman, ţelina era folosită pentru a dirija ghinionul asupra unei anumite persoane. În Evul Mediu, ţelina s-a răspândit în centrul şi nordul Europei, ca urmare a edictului dat de împăratul Carol cel Mare, fiind considerată un remediu universal cu proprietăţi miraculoase.

Începând din secolul al XVI-lea, ţelina a început să fie cultivată în jurul oraşelor, fiind folosită ca legumă şi condiment.

Țelina conține zaharuri, proteine, minerale precum potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod, vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, celuloză și un ulei eteric ce-i imprimă mirosul și gustul caracteristice.


Beneficiile consumului de țelină:

 1. ajută la scaderea tensiunii arteriale.
 2. reduce colesterolul negativ din sânge.
 3. reduce simptomele afecțiunilor articulare.
 4. acționează ca un calmant la nivelul sistemului nervos.
 5. oferă protecție organismului împotriva a numeroase boli.
 6. întărește sistemul imunitar.
 7. reduce simptomele artritei.
 8. ajută organismul să se apere în fața infecțiilor cu bacterii.
 9. echilibrează în mod eficient ph-ul sângelui din organism și neutralizează aciditatea.
 10. luptă împotriva cancerului.
 11. scade în mod eficient, colesterolul total, dar și colesterolul rău (LDL).
 12. previne formarea și dezvoltarea cancerului de colon și stomac.
 13. ajută la relaxarea nervilor care au fost suprasolicitați.
 14. contribuie la normalizarea temperaturii corpului.
 15. reglează nivelul fluidelor din organism.
 16. stimulează producția de urină.
 17. ajută la eliminarea excesului de lichid.
 18. contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
 19. previne formarea pietrelor la rinichi.
 20. diminuează pofta de dulciuri și alimente sațioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *