Tort caramel cu vişine şi cremă de iaurt

tort cu visine

 

Ingrediente:

Blatul:

  • 7 ouă
  • 7 linguri zahăr
  • 4 linguri apă
  • 5 linguri făină
  • 2 linguri cacao
  • un praf de sare
  • un plic zahăr vanilat
  • opţional o lingură praf de copt

Crema:

  • 800g iaurt grecesc
  • 400g smântână pentru gătit (min 20% graăsime)
  • 400g vişine (congelate sau din compot)
  • 5 linguri zahăr pudră
  • 30g gelatină

Glazura:

  • 200g zahăr
  • 50ml apă
  • 100g unt
  • 50g smântână
  • 200g nuci

 

Mod de preparare:

 

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă tare, iar gălbenuşurile se bat bine cu zahărul şi zahărul vanilat, până rezultă o cremă consistentă. Peste gălbenuşuri se adaugă apa, făina amestecată cu praful de copt şi cele 2 linguri de cacao, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă. Se omogenizează bine şi răstoarnă compoziţia într-o formă tapetată cu foaie de copt sau unsă cu unt.

Blatul se coace, la foc mediu timp de o jumătate de oră.

Între timp pregătiţi crema.

Gelatina se hidratează în 100 ml de apă sau compot de vişine, apoi se pune la topit la bain marie

Smântâna pentru frişcă se bate bine cu 2 linguri de zahăr, apoi se adaugă iaurtul, iar apoi gelatina răcită puţin şi se omogenizează totul bine. Se dă la rece.

Vişinele se lasă să se scurgă bine, după ce li s-au scos sâmburii.

Apa şi zahărul se pun pe foc până se evaporă toată apă. Se continuă încălzirea la foc mare până se caramelizează zahărul. Se adaugă smântana şi untul. Se omogenizează compoziţia. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.

Aproximativ jumătate din cantitate o amestecăm cu nucile prăjite uşor şi mărunţite.

Blatul îl tăiem în 3 parti apoi, pe o farfurie mare, sau pe o tavă, aşezăm primul blat însiropat cu zeamă de la compotul de vişine, sau puteţi face un sirop de zahăr ars, adăugăm ¼ din crema, punem 1/3 din vişine şi le amestecăm uşor prin cremă. Apoi punem cel de-al doilea blat însiropat şi repetăm operaţiunea.

La sfârşit punem ultimul blat, turnăm restul de cremă pe deasupa şi o întindem acoperind integral tortul.

Aşezăm vişinile frumos la partea de sus şi turnăm glazura de caramel simplă, peste ele.

Pe laterale turnăm cu grijă glazura de caramel cu nuci în ea şi o intindev cu grijă cu un cuţit cu lama lată sau o spatulă. Ca să aibă un aspect cât mai frumos pudraţi-vă mâinile cu scorţişoară şi preasati glazura uşor cu mâinile întinzând-o bine şi uniformizând-o.

Gata aţi terminat!

Acum daţi-l la rece şi serviţi-l la trecerea dintre ani! 🙂

La mulţi ai şi un an nou plin de sănătate şi fericire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *